Прочитај ми чланак

ПРИТИСКАЈУ СРБИЈУ: Британци незадовољни нашим тајним службама

0

У прошлости су, према мојим незваничним сазнањима, Британци били незадовољни обимом и квалитетом сарадње са нашим обавештајним службама.

У том светлу разумем и састанак Алекса Јангера, директора Обавештајне службе Велике Британије са председником Србије Александром Вучићем, каже за Данас Предраг Петровић, извршни директор Београдског центра за безбедносну политику.

Према његовим речима, Британци су заинтересовани за овај регион, првенствено када су у питању теме организованог криминала и међународног тероризма.

– Иако су састанци председника државе и директора иностраних обавештајних служби неуобичајени, претпостављам да је разговор на највишем нивоу уприличен како би сарадња убудуће имала и политички печат – каже Петровић.

Поред тога што је Александар Вучић формално препустио место секретара Савета за националну безбедност министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, према Петровићевим речима, то не значи да је и изгубио интересовање за рад служби безбедности.

– Он је изградио себи позицију у којој не мора толико блиско да надгледа безбедносне службе, у мери у којој је то чинио док није консолидовао моћ. Међутим, он и данас има посредну контролу над њиховим радом, тиме што има могућност да у сваком тренутку на позицију секретара Савета за националну безбедност постави неког другог – наводи Петровић.

Подсетимо, Александар Вучић се пре два дана у Београду састао са директором Обавештајне службе Велике Британије Алексом Јангером.

У саопштењу прес службе председника, наводи се да је тема разговора била сарадња обавештајних служби две земље. Са Јангером се састао и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

„Сарадња БИА и СИС остварује се у духу обостраног интереса, као потврда нужности и неопходности размене информација кроз партнерске односе у циљу ефикасног супротстављања савременим безбедносним изазовима и претњама, пре свега тероризму, пролиферацији и илегалним миграцијама“, саопштио је Гашић након састанка.

Претходни састанци

Састанак са Јангером, није био први Вучићев званични разговор са неким шефом иностране обавештајне службе. У октобру 2016. године, Александар Вучић, тада на позицији премијера, имао је састанак са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Петрушевим. Главна порука коју је, према медијским извештајима, Вучић упутио Петрушевом је да Србија чува и штити принцип војне неутралности.

Тероризам се не може искључити

Према наводима британског Министарства спољних послова, упућеним њиховим грађанима који планирају да посете Србију, већина посета пролази без проблема. „Повремено одржавају се протести у већим градовима. Протестна окупљања најчешће буду без инцидената, али би их требало избегавати. Такође, можете наићи на потешкоће приликом уласка у земљу уколико у пасошу имате печат Републике Косово. Терористички напади се не могу искључити као могућност“, наводи се у саветима британског Министарства спољних послова.