Прочитај ми чланак

Притисак на Србију: Рикер позвао Београд да прихвати предлог Брисела

0

filip riker

(Телеграф.рс / Тањуг)
Заменик помоћника државног секретара САД Филип Рикер позвао је данас власти у Србији да прихвате предлог Брисела о нормализацији односа са Косовом и наставе дијалог с Приштином како би добиле датум за почетак преговора са ЕУ.

– Позивамо Србију да искористи ту могућност, јер желимо да видимо да Србија испуњава услове за почетак преговора – рекао је Рикер током посете Загребу, јавила је Фена.

Рикер је поновио став Стејт департмента да се јучерашња расправа о кривичним судовима у Генералној скупштини УН претворила у “неуравнотежену” и “хушкачку” полемику.

– Расправа је била прилика да се оснажи глобални систем међународних судова, а претворила се у негативну, неуравнотежену, хушкачку расправу – рекао је Рикер и додао да САД снажно подржавају рад Хашког и осталих судова УН.

Рикер је истакао да се иницијативи да се та расправа одржи, коју је покренуо председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић, САД снажно противи и да је расправу бојкотовала већина западних земаља сматрајући је “лоше прикривеним покушајем напада” на Хашки трибунал.