Прочитај ми чланак

ПРИШТИНСКИ МЕДИЈИ: Нови избори на Косову и Метохији?

0

Нова дешавања на Косову могла би отежати формирање парламентарне већине и нове тзв. владе, а можда и довести до нових избора, пише приштинска Коха.

Улазак коалиције Иницијативе и Алијансе за ново Косово у тзв. косовски парламент и смањење броја посланика двема водећим странакама – Покрету Самоопредељење и Демократском савезу Косова, представљају нове околности.

Позивајући се на тумачење приштинских аналитичира, Коха пише да би у таквој политичкој ситуацији нова власт могла бити формирана само са учешћем мањинских странака, са коалициојом којом руководе Фатмир Љимај и Беџет Пацоли, али се не искључује ни могућност понављања ванредних парламентарних избора.

Према коначним резултатима које је објавила Централна изборна комисија, Покрет Самоопредељење има 32 посланика, а ДСК 29, што би им омогућило формирање владе.

Међутим, јуче је Врховни суд одлучио да се у коначни резултати избора 6. октобра не укључују гласови из централне Србије, што је омогућило коалицији на челу са Љимајем и Пацолијем да у парламент уђу са шест посланичких места.

Улазак ове коалиције у парламент је највише коштао Самоопредељење и ДСК, који већ неко време усаглашавају програм рада будуће владе.

Са мањим бројем посланика Самопредељење и ДСК неће моћи да формирају владу самостално, па ће им бити потребна подршка мањинских странака, каже аналитичар Рамуш Тахири за КосоваПрес.

Према његовом тумачењу, улазак коалиције Иницијатива-Алијанса за ново Косово у парламент представља „непремостив камен спотицања“ за формирање нове владе.

Стога су, истиче, шансе да на косовској територији буду одржани нови ванредни парламентарни избори веома велике.

„Тренутно је велика вероватноћа да ће Косово поново изаћи на биралишта, али ће о томе одлучити политичке странке. Морамо бити уверени да ће ови резултати бити прихваћени, али се може догодити да, пошто је било толико кршења изборног процеса, политичке странке не прихвате изборни резултат и одбију да потврде мандате…“, рекао је Таири.

И аналитичар Дардан Вељија не искључује могућност да нове околности могу отежати формирање будуће косовске владе, али истовремено сугерише Куртију да, ако жели да се бори против корупције, не треба нову власт да формира са партијама из претходне власти.