Прочитај ми чланак

Приштински медији: Курти одбио захтев САД да укине таксе на робу из Србије

0

Премијер непризнатог Косова Албин Курти дао је негативан одговор на захтеве САД за укидање царина на српске производе. Очекује се да ће то имати велике последице по Косово.

Амерички извори на које се позива приштинска „Газета Експрес“ навели су да ће крајем недеље садашњи шеф америчких обавештајних служби и посредник између Приштине и Београда Ричард Гренел, поново разговарати са Албином Куртијем на тему укидања такси.

По писању „Газете“, Курти је већ негативно реаговао на инсистирање Американаца.

Ако не дође до укидања такси, САД планирају да предузму одређене мере, а само повлачење признања није једна од опција „казне“. Не зна се тачно шта ће Америка урадити, али суспензија инвестиција и других активности којима су помогале самопроглашеном Косову у последњих 20 година могле би бити неке од мера.

Исти извори су потврдили су да су САД љуте на ЛДК који није прихватио обавезе у вези договора и координације са САД што се тиче укидања такси.

Државни секретар Мајк Помпео је само један од висоkих америчких званичника који је од Куртија затражио укдање такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Поновни захтев упутио је и Ричард Гренел, изасланик председника САД Доналда Трампа, који је, у међувремену, именован и за вршиоца дужности шефа 17 америчких обавештајних агенција.