Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА СЛАВИ ПРОТЕРИВАЊЕ СРБА: Овације за Клинтона, Олбрајт открила шта је рекла

0

Међу гостима су бивши амерички председник Бил Клинтон, бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт, бивши командант НАТО-а Весли Кларк, бивши председник Хрватске Стипе Месић и друге званице

У Приштини је почела централна манифестација поводом 20 година уласка међународних мировних снага КФОР, два дана након доношења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Војска СРЈ и српска полиција повукле су се са Косова и Метохије после доношења резолуције у Њујорку, а први припадници међународних снага ушли су на територију покрајине 12. јуна 1999. године. Убрзо је своје домове у јужној покрајини напустило преко 200 хиљада Срба.

12:05 – ОВАЦИЈЕ ЗА КЛИНТОНА

Грађани који прате ову церемонију дочекали су са великим овацијама Клинтона, уз повике „УСА УСА УСА“.

12:00 – ОЛБРАЈТ: РЕКЛА САМ КЛИНТОНУ „РАДИМО ПРАВУ СТВАР“

Бивши државни секретар САД Медлин Олбрајт је рекла да је радује што је присутна на Косову.

– Задовољство ми је да будем овде са вама. Рат на Косову је био озбиљан … Успели смо јер је наш циљ био исправан – рекла је Олбрајт.

Она је додала да одлука о НАТО интервенцији на Косову није била лака, откривајуц́и разговор који је тада водила са 42. америчким председником Билом Клинтоном.

– То није била лака одлука и имали смо много дискусија. Председник Клинтон ме је позвао увече и рекао ми да смо започели реализацију наших планова и да радимо праву ствар, рекла сам му, „господине председниче, радимо праву ствар“ – рекла је Олбрајт.

11:55 – ТАЧИ: БЕЗ ЧЛАНСТВА У УН НИЈЕ ЗАОКРУЖЕНА НЕЗАВИСНОСТ

Jahjaga, Olbrajt, Haradinaj, Klinton, Tači, Meta – Foto: Printskrin/KosovaPress

У свом обраћању председник привремених приштинских институција Хашим Тачи је рекао да тзв. Косова жели да постане чланица ЕУ и НАТО.

– Ми се хвалимо да смо данас најамерички, прозападни и проевропски народ у овиом делу света. Али, ми смо убеђени да заједно морамо и можемо брже да идемо ка интеграцији Косова у НАТО и Европску унију. Ми то заслужујемо. Баш као што смо заслужили да будемо слободни. Баш као што смо заслужили да постанемо држава.

С друге стране, ми знамо да се признање Косова, као државе, не може потпуно заокружити без подизања заставе Косова на Еаст Риверу у седишту УН-а. Без обезбеђивања признања од пет земаља ЕУ. Баш као што смо били спремни да направимо историјски споразум са Србијом пре много година, ми смо данас спремни да разговарамо са Србијом и да направимо Свеобухватни споразум за нормализацију односа између две земље. Ми и данас живимо са тим теретом – рекао је Тачи.

11:51 – МАНИФЕСТАЦИЈА ПОЧЕЛА ИНТОНИРАЊЕМ „ХИМНЕ КОСОВА“

Foto: Printskrin/KosovaPress

На централном, Тргу Скендербег испред Националног позоришта Косова, у седиштима која су постављана у знаку НАТО-а налазе се највиши званичници из Приштине и високи гости.

Међу гостима су бивши амерички председник Бил Клинтон, бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт, бивши командант НАТО-а Весли Кларк, бивши председник Хрватске Стипе Месић, албанмски премијер Еди Рама и друге званице.

Атифета Јахјага, Медлин Олбрајт, Рамуш Харадинај, Бил Клинтон, Хашим Тачи, Иљир Мета, Приштина славеље НАТОЈахјага, Олбрајт, Харадинај, Клинтон, Тачи, Мета – Фото: Принтскрин/КосоваПресс
После говора биће приређена „Поворка за слободу“, затим открити биста Медлин Олбрајт на тргу који носи њено име, потом засадити 50 стабала на Тргу Била Клинтона и одржати медјународна конференција „20 година слободе – Једна визија одрживог мира“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!