Прочитај ми чланак

Приштина шири капацитете „КБС“: Спрема 4 нова центра за обуку по НАТО стандардима

0

Успели смо 2023. године да извршимо експропријацију земљишта из стратешких разлога Министарства одбране, поручио је министар за инфраструктуру приштинске владе

Министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај и министар за инфраструктуру Либурн Алију представили су, како их називају, два велика пројекта који имају за циљ повећање капацитета за обуку Косовских безбедносних снага из стратешких разлога: у Бабај Боксу, Ђаковици и на аеродрому Ђаковица, јавља приштинска „Коха“.

Мехај је рекао да се Аеродром Ђаковица прилагођава за потребе Министарства одбране, док ће насеље у Ђаковици Бабај Бокс бити трансформисано у оперативни простор за КБС, где ће бити изграђени тактички полигони.

„Аеродром Ђаковица је у функцији у одбрамбене сврхе. Насеље Бабај Бокс биће трансформисано у оперативни простор КБС-а, где ће бити изграђени тактички полигони по стандардима НАТО-а. Тактички полигони у Бабај Боксу биће модерни и изграђени по стандардима америчке војске и НАТО-а. Ови полигони ће бити у функцији не само за нашу војску, већ и за све наше стратешке партнере. Док је на аеродрому планирана је изградња различитих објеката оперативне намене за војску ‘Косова'“, рекао је Мехај на конференцији за новинаре.

Алију је рекао да је експропријација имовине за реализацију ових пројеката приоритет министарства које он води. Нагласио да су експроприсали скоро све некретнине које су прешле на име владе.

„Успели смо 2023. године да извршимо експропријацију из стратешких разлога Министарства одбране. До сада је уплаћено 9,4 милиона евра. Након извршених уплата, упутили смо захтев Катастарској агенцији да се експроприсана имовина пренесе на Владу за потребе Министарства одбране. Скоро сва имовина је пренета на име владе“, рекао је Алију.

Посебно је захвалио Сједињеним Америчким Државама на реализацији ових пројеката.