Прочитај ми чланак

Приштина објавила: Данас започиње енергетска независност Косова (ФОТО)

0

Енергетска независност један је од заједничких успеха Косова и међународних партнера, огласио се данас косовски премијер, Авдулах Хоти, након што је претходно његов колега из Албаније, Еди Рама, саопштио, да је започело независно деловање Косова као регулаторне зоне у оквиру регулаторног блока Албанија-Косово.

„КОСТТ је испунио све услове предвиђене споразумом и сада послује независно“, поручио је Хоти у објави на Фејсбуку.

Pavarësimi energjetik sukses i përbashkët i Kosovës dhe miqve ndërkombëtarë KOSTT i ka plotësuar të gjitha…

Posted by Avdullah Hoti on Понедељак, 14. децембар 2020.

Додао је да је косовски оператор система, преноса и тржишта електричне енергије отворио ново поглавље у енергетском блоку Албанија-Косово, преноси Коссев.

„Владина подршка енергетском сектору биће максимална, јер је енергетска стабилност предуслов за одржив економски развој земље, увећање домаћих и страних инвестиција у корист грађана“, додао је Хоти.

У међувремену је реаговао и министар за Европу и спољне послове Албаније, Гент Цакај.

„Ево још једне супер вести за Косово и Албанију. Коначно је започело независно функционисање Косова као регулаторног подручја у оквиру косовско-албанског регулаторног блока“, поручио је Цакај у објави на Фејсбуку.

Ja, edhe një super lajm për Kosovën dhe Shqipërinë 🇦🇱🇽🇰… Më në fund, pra, filloi edhe funksionimi i pavarur i…

Posted by Gent Cakaj on Понедељак, 14. децембар 2020.

Потврду вести да је данас започело независно деловање Косова као регулаторне зоне у оквиру блока Албанија-Косово, данас је први саопштио албански премијер, Еди Рама.

Рама је посетио диспечерски центар Оператора преносног система у Албанији, одакле је поручио да је почео са радом далековод од 400 кW између Албаније и Косова.

Казао је да се пуштање у рад далековода одлагало због вета Србије која је, како је додао, пристала да га призна само ако остане зависан од Србије.

Албански премијер, са друге стране, без детаљнијег објашњења, прецизира да је вето потом уклоњен, те да је то довело до стављања у функцију целокупног пројекта.

Уједно је поручио да је Косовска енергетска независност резултат регионалног Шенгена.

Подсетимо, на састанку одржаном, 1. децембра ове године РГЦЕ (Регионална група за континенталну Европу) сагласила се да почетак рада КОСТТ-а као регулаторне области у оквиру регулаторног блока Албанија-Косово, односно почетак примене Споразума о повезивању између КОСТТ-а и ЕНТСО-а отпочне 14. децембра 2020. године, саопштио је КОСТТ 2. децембра.

Слично обавештење, према изворима КоССев-а, а након истог састанка добили су и радници ЕМС-а на Косову којима је саопштено да 13. децембра у поноћ престаје могућност размене електричне енергије између ЈП ЕПС-а и КОСТТ-а која је постојала до сада ради потреба снабдевања потрошача на Северу.

Надлежни из Канцеларије за КиМ реаговали су изјавама да до престанка снабдевања електричном енергијом неће доћи, док није коментарисано да ли почиње и примена споразума између КОСТТ-а и ЕНТСО-е.

На питање шта конкретно значи самосталност КОСТТ-а и како ће се она одразити на грађане на Северу Косова, одговор за сада нису дали ни званичници из Београда, али ни из Приштине.