Прочитај ми чланак

Приштина неће тражити чланство у међународним организацијама до 2023. године?

0

За 2023. годину предвиђено пријављивање за чланство у Савет Европе, СЗО, Унеско и Светску трговинску организацију, саопштено из Владе тзв. Косова

ПРИШТИНА – Косовска влада прихватила је план да до 2023. године неће подносити захтеве за чланство у међународним организацијама, као што су Савет Европе, Светска здравствена организација, Светска трговинска организација и Унеско.

AP Photo

Како наводи Косово онлајн, влада у Приштини је такође одобрила Законодавни програм и Списак стратешких докумената.

Како се додаје, израђене су пројекције политика извршне власти за наредне три године, као и План рада за 2021. годину, у којем су наведене и акције за наредне две године.

Хотијева влада образложила је План рада за 2021, али и две наредне године по питању чланства у међународним организацијама.

„Наредне године биће састављена само листа међународних институција и организација од посебног значаја за Косово. За 2022. планирано је да се припреме пријаве и евентуално пријављивање за чланство у мање организације. За 2023. годину предвиђено је пријављивање за чланство у организације које имају велику улогу у међународном оснаживању Косова, као што су Савет Европе, Светска здравствена организација, Унеско и Светска трговинска организација”, саопштено је из владе, преноси Танјуг.

Хоти је у септембру потписао Вашингтонски споразум у Белој кући који предвиђа једногодишњи мораторијум на пријаву Косова за пријем у чланство међународних организација.