Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА БЕСНИ ЗБОГ ФИЛМА МАЛАГУРСКОГ: Српско наслеђе припада Косову!

0

Косовска влада изнела је данас низ критика поводом приказивања документарног филма "Косово-моменат у цивилизацији" у Српском културном центру у Паризу, тврдећи да је његов циљ "присвајање културног и верског наслеђа Косова и њено трансформисање", пренео је РТК2.

Косовска влада сматра, како се наводи у саопштењу, да је овај документарни филм „расистички и без преседана“, и да је део „спорне кампање“ против чланства Косова у Унеско, као и да представља културно наслеђе на Косову као наслеђе Србије.

Косовска влада, наиме, тврди да су верски и културни објекти на Косову „део наслеђа земље“ и да се не могу отуђити, као и да припадају „држави Косово и њеним грађанима без разлике“.

Косовска влада тврди и да Србија наставља да „врши препреке“ на путу Косова ка међународном признању и чланству у међународним организацијама и да су оне у „супротности са принципима политике добросуседства“.

У саопштењу се наводи и да су напори Косова да буде део међународних организација, укључујући и УНЕСЦО, „легитимни“ и да од њих неће одустати.

У Српском културном центру у Паризу у петак увече одржана је премијера филма „Косово-моменат у цивилизацији“, који приказује српску културну баштину на Косову и Метохији као део шире кампање Србије против чланства Косова у Унеску. Премијеру су пратили многобројни представници дипломатских, културних и интелектуалних кругова.

Редитељ филма Борис Малагурски рекоа је да је идеја филма да се прикаже угроженсот, али и лепота српске баштине на КиМ.

Канцеларија за КиМ пројектно је подржала снимање овог филма.