Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА: Ако је истина да нас Јамајка није признала, Читаку мора бити отпуштена

0

Посланица Покрета „Самоопредељење“ у скупштини такозваног Косова Фиторе Пацоли изјавила да би Вљора Читаку, ако је истина да Јамајка није признала тзв. Косово, требало да буде отпуштена.

Косовски председник Хашим Тачи је у четвртак на друштвеним мрежама објавио да га косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку обавестила да је Јамајка признала тзв. Косово.

© AFP 2018 /

И премда су уследиле су честитке и изрази захвалности из Приштине, већ данас та вест је демантована.

Ретвитујући Тачијев твит, министарка спољних послова Јамајке је навела да Јамајка никада није признала независност Косова.

Посланица Самоопредељења Фиторе Пацоли сматра да би, ако је то истина, Читаку требало одмах да поднесе оставку, пренела је приштинска „Коха диторе“.

Она је додала да би због таквих ситуација требало да се „пречешљају“ косовски амбасадори.

„Косову сада требају компетентни, професионални и одговорни амбасадори, због добробит државе, а не амбасадори који доносе лажне информације“, написала је она на свом налогу на Фејсбуку.

Влада Јамајке пре 10 година одбила да призна тзв. Косово

Иначе, Јамајка је још 2009. године одбила да призна тзв. Косово.

Влада Јамајке је тада одбила захтев САД да призна тзв. Косово, које је годину дана пре тога једнострано прогласило независност од Србије, показује дипломатски телеграм САД из 2009. године до којег је дошао Викиликс.

У документу се наводи да је отправник послова амбасаде САД у Јамајци наговарао Владу Јамајке да призна независност Косова, током састанка за шефом дипломатије те земље.

Званичница Министарства спољних послова Јамајке је истакла да не очекује промену у одлуци Владе Јамајке да не продужи формално дипломатско признање Косова.

Она је навела да се Влада те државе није противила учлањењу Косова у Светску Банку, као и да недавно признавање независности тзв. Косова од стране Доминиканске Републике није створило консензус по том питању међу карипским земљама, наводи се на јамајчанском сајту „Глајнер“.

Додала је и да је став Владе Јамајке да сецесија било које територије треба да се реши заједничким договором укључених страна.