Прочитај ми чланак

„Прислушкивање“: Вучић опет најављује занимљиве недеље

0

Афера "Прислушкивање" добила је нове моменте након што је бивши инспектор Унутрашње контроле МУП-а у интервјуу за недељник Време изјавио да се председник Србије нашао међу прислушкиванима због разговора са људима који су били "на мерама". Александар Вучић из Пожеге, где је обишао радове на аутопуту, одговара да нас очекују нове занимљиве недеље у којима ће се видети ко је радио правно, а ко противправно.

Председник Вучић није нелегално прислушкиван, али полиција јесте слушала његове разговоре, каже бивши инспектор унутрашње контроле МУП Србије Небојша Трбовић у интервјуу за недељник Време. Трбовић додаје да је Вучића полиција могла да слуша како говори и то док разговара са 26 особа које су биле „на мерама“. Те мере је одобрио суд, а бројеве је на систем прислушкивања укључила БИА. Да је неко покушао да прислушкује лично председника или само да дође до његовог листинга, догодило би се исто што и 2013. године, када је полицију за прислушкивање оптужио тадашњи председник Томислав Николић, пише Н1.


– Колеге из Одељења за изнуде и отмице су нам показали предмет, односно оперативну обраду, у коме је планирана отмица неког детета. Отмицу је организовало лице које се налазило на издржавању казне у Забели. Тај човек, како су они утврдили, често се чуо са женском особом која је сумњичена да је посредник, такозвани „типер“ и онда су колеге проверавале њене контакте. Између осталог, примећено је да се појављивао један број телефона, па се посумњало да власник тог броја може бити један од саучесника. У Полицијској управи за Град Београд су због тога покушали да изваде листинг за тај број, али нису успели. Међутим, након неколико сати у ПУ Београд су дошли припадници БИА и рекли да је тај број заштићен и да не може да му се приступи. Чак им нису казали ни да је то број који припада Томиславу Николићу – навео је Трбовић.

Трбовић наводи да је те 2013. године стигао захтев да се иста таква контрола изврши и за два броја која користи Александар Вучић. После провера је утврђено да је и Вучић разговарао са лицима која била на мерама.

Када је реч о најновијој афери „прислушкивања председника“, бивши инспектор Трбовић каже да то што је Вучић на својим снимљеним разговорима, који су му достављени чуо звоњаву, значи да постоји велика вероватноћа да је прислушкиван преко званичног система надзора телефона. И то – или преко особа које су легално прислушкиване или преко телефона који Вучић није пријавио БИА да поседује, па није евидентиран као заштићени број.

– Када се прислушкује нечији телефон, на овом систему се чује како телефон звони и то траје 60 секунди. У тих 60 секунди, иако веза није успостављена, она је „отворена“, односно микрофон на телефону сакупља све звукове из околине и систем за прислушкивање их бележи. Тих 60 секунди је некада врло битно и може се свашта чути, свака реченица која је изговорена у тој просторији. И то може бити врло неугодно за Вучића јер је Стефановић могао да сазна штошта из „звоњаве“ – рекао је Трбовић.

За шта год да су биле осумњичене особе са којима је председник разговарао, а које су легално прислушкиване, министар војни, а бивши министар полиције Стефановић и некадашња државна секретарка Дијана Хркаловић нису о томе обавестили Вучића.

– Спорно је то што је Небојша Стефановић, односно одељење при кабинету министра унутрашњих послова, које нема та овлашћења, формирало једну службу која је била под директним руководством Дијане Хркаловић и онда су они скидали како они кажу „на бело“ разговоре. „На бело“ значи да је неко скидао те разговоре, да нема потписа ко је то радио, скидали су на папир и носили су на две адресе, а те две адресе су, у овом случају Дијана Хркаловић и Небојша Стефановић – каже новинар Вукашин Обрадовић.

Према речима Трбовића и новинара који га је интервјуисао, Хркаловићева није ухапшена јер је и БИА знала који се бројеви прислушкују, тако да кривично – ни она ни министар Стефановић не могу да одговарају, али јесу прокоцкали Вучићево поверење.

– Нису га упозорили и тиме су заправо изгубили његово поверење, а мој саговорник заступа став да заправо тиме што је Стефановић сачувао део тих разговора које је водио Александар Вучић – да је он себи обезбедио заштиту за нека будућа времена – каже Обрадовић.

Управо је Небојша Трбовић 2016. године, као полицијски инспектор, са својим колегом Дејаном Трипковићем пријавио тадашњем председнику НУНС-а Вукашину Обрадовићу илегално праћење новинарке Светлане Војиновић и због тога поднео кривичну пријаву против Небојше Стефановића и Дијане Хркаловић. Тужилаштво је пријаву одмах одбацило, а провладини медији су рекли да, оптужујући Стефановића, полицајци заправо нападају Вучића, као што га нападају и медији који о томе извештавају. Сада, када је у интервјуу за Време, такође Вукашину Обрадовићу, објаснио систем полицијског прислушкивања, Трбовића су провладини медији поново оптужили за напад на Вучића, као и новинари који и овај пут о томе извештавају.

ПИНК: Потпуни напад на Вас, а бране Дијану Хркаловић и министра Стефановића, тиче се прислушкивања, па кажу да су многи потценили Стефановића и да формално-правно ни он ни Хркаловић нису згрешили, па ето да ли смо много потценили Стефановића?

Вучић: У тим медијима су бранили и Беливука и многе друге тиме што су говорили да нема доказа… Гледаћете и видећете народе све и све ће вам бити јасно, а ја сам само за то да надлежни органи раде свој посао, а све остало људи ће сами имати прилику да виде… И ко се понашао правно, а ко противправно, потпуно сам сигуран и нека људи сами оцене у недељама које су пред нама.

Вељко Беливук је, иначе, ухапшен фебруара ове године, иако су независни медији, годинама, писали о криминалу са којима се повезује. Као што су, годинама, писали и о спорним пословима министра Стефановића и Дијане Хркаловић. Међутим, надлежни су били ти који су говорили „нема доказа“, па се тако и званично истражује шта је радио Беливуков клан тек од 2019. године.