Прочитај ми чланак

Прислушкивање: Стефановић на мети Вулина

0

Изјавом да зна име човека који је развио систем прислушкивања председника Србије, министар унутрашњих послова имплицира да је постојао унутар МУП-а систем који је омогућио слушање Вучићевих телефонских разговора. Тако нешто, ако је заиста могуће, није могло да се ради без знања, дозволе или наредбе доскора челног човека МУП-а

Афера прислушкивања председника Србије, ако је веровати Александру Вулину, још мало па је расветљена. Наиме, министар унутрашњих послова је утврдио да је МУП открио „име човека који је развио систем прислушкивања Александре Вучића“. Наравно, није саопштио о коме се ради ни о каквом систему је реч, али је додао да ће име особе бити познате јавности кад Тужилаштво за организовани криминал буде подигло оптужницу.

FOTO: Ministarstvo odbrane

Тужилаштво Србије за организовани криминал покренуло је, подсетимо се, предистражни поступак због неовлашћеног прислушкивања председника Србије Алекссандра Вучића, саопштено је 21. јануара из те институције. Александар Вучић је тада рекао да се ради о „покушају државног удара“.

Оно што изазива чуђење у обавештајној заједници је чињеница, макар како каже министар унутрашњих послова, да је председник био „на мерама“ готово годину дана. Поставља се, наиме, врло логично питање какав је систем контраобавештајног обезбеђења председника Србије кад неко толико дуго непримерено прислушкује Вучића. Шта је радила БИА и све оне службе које би требало да се баве заштитом тајности комуникације штићених особа?

„Ако је тачно ово што је рекао Вулин, онда Вучић заиста има разлога за бригу. Тајно прислушкивање председника Републике, и то у периоду од годину дана, представља невиђен скандал и разлог за озбиљну реконструкцију безбедносног апарата свих одговорних у ланцу оних који би требало да брину о овом важном сегменту безбедносног апарата“, објашњава извор близак службама безбедности.

Председник Републике и чланови његове породице могу бити легално прислушкивани у случају да се припремају или су извршили неко кривично дело, односно уколико постоје основи сумње да предузимају или припремају радње усмерене против безбедности Републике Србије.

Судија Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије, детаљно објашњава цео процес одређивања тајног надзора комуникације, односно „стављање на мере“. Јавни тужилац, дакле, подноси образложени предлог за одобравање тајног надзора комуникације („стављање на мере“) судији за претходни поступак. Захтев мора да садржи податке о лицу према коме се одреди надзор, назив кривичног дела који се ставља на терет, означавање познатог броја телефона / адресе, разлоге на којима се заснива сумња да је означено лице извршило кривично дело или да га припрема, затим начин спровођења мере, обим и њено трајање.

Судија за претходни поступак доноси одлуку о предлогу за одређивање тајног надзора комуникације цене испуњеност законом прописаних услова. време трајања мере, судија за претходни поступак, уколико је потребно, доноси наредбу о производњи мере; иницијално мера траје три месеца, а може се продужити за још три месеца. У пракси, ка ко је објаснио Небојша Трбовић, бивши инспектор МУП Србије, изгледа овако: радник УКП предложи меру примене надзора телефонских и других комуникација одређеног лица; начелник УКП погледа предлог, одобри га, а онда предмет иде ка тужиоцу и судији за претходни поступак; у УКП се враћа наредба која се у оригиналу доставља БИА, која укључује телефон на слушање.

Немогуће је, дакле, да Александра Вучића прислушкује „један човек“ без додатних организација, много људи и софистициране опреме потребне да се прође испод радара, пре свега, БИА која прати безбедност комуникација председника Србије и других штићених лица, па макар то био и Небојша Стефановић, који се по кулоарима најчешће помиње при лицитирању кога је ‘гађао „Вулин.

И биће да се, заиста, о томе и ради, односно поставља пре свега питање не да ли је истина ово што је рекао министар унутрашњих послова, већ коме је Вулин упутио поруку овим својим изјавом, која делује као један бесмислени СФ „вулинизам“.

Јер, ако је „један човек ‘у МУП-у прислушкивао Александра Вучића годину дана, то без знања, дозволе или наредбе Небојше Стефановића није било могуће.