Прочитај ми чланак

„Природна Албанија“ узбуркала Црну Гору

0

Velika Albanija9_orig(Вечерње новости)

Потписивање петиције за формирање „Природне Албаније“, коју је покренуо историчар Кочо Дајан, подигла је тензије у политичкој јавности Црне Горе.

Изјава Васеља Синаштаја, председника Грађанске алијансе и одборника у градској општини Тузи, да би потписао Данајову петицију којом се тражи стварање природне Албаније, а која би обухватила делове Црне Горе, па чак и подгоричке општине, усталасала је страсти у Црној Гори.

Врло брзо су потом из ДПС (албански кадрови) уследили умирујући тонови.

ПОЈАЧАВАЊЕ РЕТОРИКЕ

Курти је недавно, кроз црногорске медије, дискретно пустио „глас“ да ће своју делатност проширити и на Црну Гору, што баш и не радује оне који желе миран живот у својој држави.
Не радује ни албанске политичаре, који у њему виде некога ко би се могао наметнути као лидер делу радикалних Албанаца, због чега би њихове умерене вође морале да појачају реторику.

„Данај је врло искусан историчар и човек који је био саветник у дипломатији. Дајем му за право, он мисли да је то најбољи пут да се пониште неке одлуке, али видећемо колико ће успети. Има доста људи који размишљају на тај начин“, казао је Синаштај. „Кочо Данај, како ја то разумем, покушава да мирним путем исправи историјске грешке. Хоће ли успети, зависи од великих сила“.

На ове ставове реаговали су из ДПС, наводећи да су њихови политички партнери из Грађанске иницијативе свесни да је реч о пројекту који се коси са њиховим коалиционим циљевима и који неће допринети остварењу политичких бенефита, пишу Новости.

Из те партије истичу да је обновом црногорске државности и динамичним интеграционим процесима за пуноправно чланство у ЕУ и НАТО, стављена тачка на све великодржавне идеје на Балкану, па тако и на идеју стварања тзв. природне Албаније.

„Тим пре што су у обнови црногорске државе једнак допринос дали сви грађани Црне Горе, без обзира на националну и верску припадност, руковођени искључиво осећајем да је ово заједнички дом свих нас и отворена кућа за све добронамерне људе“, пише у саопштењу.

Посланик ДПС Фатмир Ђека саопштио је да није ставио параф на петицију којом се тражи стварање „природне Албаније“, пројекат који је Данај покренуо још 2010. године, са циљем обнове граница какве су биле предвиђене одлуком конференције у Валони 28. новембра 1912. године.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Албански историчар наводи да би „природна Албанија“ била изграђена на основу четири османска вилајета, са стопостотним албанским становништвом и албанском већином од Прешева до Превеза и од Драча до Скопља. По том пројекту, Црна Гора би морала да врати Улцињ, Тузи, Плав, Гусиње, Хот, Груду и Тиват (Бар).

Он је чак најавио да ће Међународном суду правде у Хагу поднети жалбу у којој ће тражити да се пониште решења донета на Лондонској конференцији и да се штета нанета Албанцима компензира са стотину милиона фунти.

Није никаква тајна да познатији албански политичари у Црној Гори немају анимозитет према идеји „природне Албаније“, што је због међународне заједнице назив за пројекат такозване велике Албаније. То је својевремено био политички покрет, који је имао за циљ да уједини све територије на којима живе Албанци, или су наводно некад живели, у један ентитет.

Самопроглашена независност Косова је према замислима аутора пројекта, једна од фаза. Пројекат је за време Другог светског рата доживео прави процват формирањем фашистичког програма велике Албаније, под протекторатом Мусолинијеве Италије.

Такве идеје имају и данас прођу, посебно међу албанским лобистима у САД. Један од њих, некадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС на Космету Вилијем Вокер, недавно је изјавио на Космету да подржава идеју о уједињењу Косова и Албаније, односно стварање велике Албаније.

Вокер је, иначе, учесник једног од протеста које је покрет „Самоопредељење“ Албина Куртија, заговорника те идеје, организовао на прелазу Мердаре, захтевајући прекид преговора између Србије и представника Косова.