Прочитај ми чланак

ПРИРЕДИЛИ СУ МУ ДОЧЕК ЗА ПАМЋЕЊЕ Терориста ОВК Морина дочекан као херој у Ђакову

0

Томор Морина, који се по потерници сумњичи за почињене ратне злочине на Косову, пуштен је из затвора у Скопљу, сачекали су га и представници Приштине

Бивши припадник правојне формације ОВК, Томор Морина, којег македонске власти нису изручиле Београду по потерници Србије због почињених ратних злочина над цивилним становништвом, дочекан је синоћ у свом родном Ðакову као херој, пише приштинска Газета Еxпрес.

Foto: Printscreen Youtube

Еxпрес пише да су Морину по изласку из скопског затвора Шутка сачекали представници амбасаде тзв. Косова у Скопљу, чланови породице и пријатељи са музиком.

Друштвене мреже су преплављене фотографијама које прате Морину од изласка из затвора до доласка у Ðаково.

Представници политичких партија у Приштини поздравили су ослобађање Морине.

Званично Скопље је одлучило да Морину не изручи Београду са образложењем да се нису стекли услови за то.

Морина је ухапшен 24. јула у Северној Македонији на прелазу Блаце, по потерници Интерпола и био му је одређен притвор у којем је провео три седмице. Одлуку о његовом ослобађању правосудне институције у Северној Македонији донеле су у среду.

Власти у Београду су оцениле да су македонске правосудне институције одлуком о ослобађању Морине прекршиле међународно право и да је то још једном показало да је политика изнад закона. Министар унутрашњих ослова Србије, Небојша Стефановић, потврдио је да потерница Србије остаје на снази. Србија Морину терети за злочине почињене над цивилним становништвом током последњих сукоба на Косову и Метохији.

ОДУЗЕТ МУ БРИТАНСКИ ПАСОШ

Бившем припаднику ОВК Томору Морини, који је синоћ пуштен из притвора у Скопљу, одузет је британски пасош, потврдио је Тањугу директор КПУ Затвор Скопље Есад Рахикј. Томор Морина поседује пасош који су му издале привремене косовске институције, као и пасош Велике Британије.

Након јучерашње одлуке Врховног суда у Скопљу да нису испуњени услови за изручење Морине Србији, Основни кривични суд је донео одлуку о његовом пуштању из притвора, уз привремено одузимање путних исправа за прелазак државне границе, пренела је МИА.