Прочитај ми чланак

ПРИЈЕПОЉЕ: Зашто је СНС против назива улице по Светом Сави?!

0

Поводом тога што одборници СНС нису прихватили да се формира комисија за промену назива улица и тргова у Пријепољу, па да Свети Сава и Свети Краљ Владислав и у овом граду добију своје улице локални одбор Двери из овога града је издао саопштење којег преносимо у целости:

„Улице без назива у Пријепољу, такве ће и остати захваљујући СНС-у, а грађани ће и даље имати проблема са доласком возила хитне помоћи и других служби.

Одборници СНС нису прихватили допуну Дневног реда са предлогом да се формира комисија за промену назива улица и тргова. Наиме, одборник Српског покрета Двери, Борко Пушкић, поднео је захтев за допуну Дневног реда 17. седнице Скупштине са жељом да Свети Сава и Свети Краљ Владислав, добију по једну улицу у нашем граду а напредњаци и њихови коалициони партнери су гласали против.

Ни податак да се ближи 800. годишњица манастира Милешеве, чији су ктитори ови знаменити Немањићи, није се дотакао њихових срца и разума. Зашто је то тако, нама није познато али је добро питање за њихове гласаче. Наше је да у Скупштини делујемо конструктивно а њихово је да, док држе „мач и погачу“, воде рачуна о свом образу.

Годинама Пријепоље има проблем са мноштвом неименованих улица што прави велики проблем службама хитне помоћи, кућног лечења, катастра, полицији, Пошти Србије и ко зна коме још и време је да се почне са његовим решавањем. Многе називе улица је већ прегазило време и одавно их је требало променити. Никла су и нова насеља и у њима нове улице без имена а ни у самом центру града немамо адекватне називе улица и тргова.

Ми смо хтели да укажемо на проблем и дамо предлоге за његово решавање али локална власт, очигледно, има нека друга, преча, посла. Њима је, изгледа, битније да покрену што више „капиталних инвестиција“, које не умеју да заврше.

 

Пријепољце ће захваљујући напредњацима остати међу ретким градовима у Србији без назива улице Светога Саве, највећег Србијна који је, гле чуда, градио манастир Милешеву и коме су управо у Пријепољу мошти почивале стотинама година, коме је једна од најлепших фресака у Милешеви посвећена, и коме се до дан данас сачувала нетрулежна рука. Да ли ово доприноси СНС у циљу обележавања 800 година манастира Милешево (1219-2019), да ли је то оно чувено: „Брже, Јаче, Боље“?!”