Прочитај ми чланак

ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ АМЕРИКЕ: На ове „Србе“ Американци могу да рачунају (Списак званице)

0
prijem-u-ambasadi-sad-za-4-jul-dan-nezavisnosti-foto-damir-dervisagic-14jpg

Фото: Танјуг – Марко Ђоковић

Захвалан сам на свему што сам постигао заједно са много својих пријатеља и колега у Србији, који су истински посвећени демократској и европској будућности Србије, изјавио Мајкл Кирби.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби приредио је данас пријем поводом Дана независности, 4. јула, и поручио да Србија може да рачуна на САД, као свог партнера и пријатеља.

„Захвалан сам на свему што сам постигао заједно са много својих пријатеља и колега у Србији, који су истински посвећени демократској и европској будућности Србије. Наравно, има још посла који треба обавити, али Србија може да рачуна на САД као свог партнера и пријатеља“, рекао је Кирби.

Пријему у резиденцији присуствовали су председник државе Томислав Николић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, патријарх Иринеј. На пријему су такође министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, директор полиције Милорад Вељовић, градоначелник Београда Синиша Мали, омбудсман Саша Јанковић, Ружица Ђинђић, представници дипломатског кора, људи из привреде, јавног и културног живота. Кирби је, обраћајући се званицама, рекао да је 4. јул, Дан независности, најважнији дан у историји америчке нације и изразио жељу да везе и пријатељство између два народа, као и заједничке тежње САД и Србије, постану још дубље и јаче.

prijem-u-ambasadi-sad-za-4-jul-dan-nezavisnosti-foto-damir-dervisagic-1jpg

Фото: Танјуг – Марко Ђоковић

Наводећи да везе две земље сежу много генерација уназад, Кирби је подсетио да амбасада ове године слави неке изузетне Србе који су се иселили у Америку и постали њени држављани, као и Американце српског порекла, који су се родили у САД.

„Славимо њихова достигнућа у науци, уметности, политици, спорту и војсци“, рекао је Кирби.Кирби је навео да су пре 239 година, на данашњи дан, представници народа потписали Декларацију којом се проглашава независност САД-а и храбро и одважно прогласили принципе који чине суштину америчке демократије.Кирби је рекао да је за њега и његову супругу Сару данашњи дан посебан јер ће вероватно бити њихова последња прослава Дана независности у Београду, с обзиром на то да му истиче мандат.

Он је истакао да Дан независности, 4. јул, обележава тренутак који представља суштину америчке историје, демократије и идентитета.“Демократска влада није нестала, она је процветала. Демократија је жива и добро, и у САД и свуда у свету. И управо је демократија врста владавине коју је и Србија пригрлила“, поручио је Кирби.На пријему у резиденцији, америчку и српску химну отпевала је Марија Шерифовић, а присутни су могли да се послуже хамбургерима и осталим специјалитетима из Мек Доналда, КФЦ-а…

Извор: Kurir; видео: Танјуг; фотогалерију која открива које све био на пријему у Амбасади САД погледајте – ОВДЕ.