Прочитај ми чланак

ПРИЈАТЕЉСТВО СА РУСИЈОМ не потреса НАТО?

0

За разлику од домаће јавности, која међународну позицију Србије најчешће представља као ход по жици између два супротстављена блока, унутар НАТО-а слика није ни приближно толико драматична.

Војна неутралност Србије и специјалне везе са Русијом у Бриселу се разумеју као рационална одлука суверене земље која ни на који начин не стоји на путу одличној сарадњи са НАТО-ом.

– Стварно нема никаквих притисака – на почетку разговора каже Миомир Удовички, шеф Мисије Србије при НАТО.

И док министри одбрана чланица НАТО разговарају о борби против ИСИС-а, безбедносној ситуацији у Афганистану и другим темама од глобалног значаја, Србија и њен однос са другим државама никоме није приоритет. Фокус НАТО-а је, према речима амбасадора Удовичког, искључиво на квалитету сарадње коју имају са нама.

– Најважније је да Србија изгради позицију поузданог партнера, а на најбољем смо путу да то учинимо – сматра амбасадор Удовички. На том путу, сарадња са Русијом, Кином и другим земљама не представља никакву препреку.

– Ми смо јасни, наша позиција је војна неутралност. Они то знају и поштују. Не налазимо се под никаквим притиском од стране НАТО-а. Имамо онолико сарадње колико ми то желимо – наводи Удовички.

Ипак, то што НАТО није заинтересован да утиче на резервисану позицију Србије, никако не значи да Србија није тема од интереса. На маргинама Самита министара одржан је неформални састанак на којем су званичници НАТО поделили са балканским медијима своје виђење Западног Балкана. Између осталог, истакнуто је да НАТО ниједну земљу региона не види као безбедносну претњу. Знатно већи проблем су им транснационалне претње.

– Трговина оружја и људи, као и повратници са ратишта, представљају највеће безбедносне ризике на Западном Балкану. То не одступа значајно од остатка Европе, али за разлику од других региона, сарадња између балканских земаља није тако добра, иако је много боља него што је била у прошлости – навео је званичник НАТО-а који је инсистирао да остане неименован.

Говорећи конкретно о Србији, и он је истакао да неутралност није никакав проблем.

– Не постоје никакви разговори о чланству Србије у НАТО. Српски званичници никада нису показали интересовање за то, а ми никога не желимо да приморавамо. На Србији је да одлучи – казао је званичник НАТО, наглашавајући да њих не потреса однос Србије и Русије.

Међутим, оно што их потреса, да се наслутити, јесте начин на који је сарадња између Србије и НАТО представљена у јавности.

– Највећи број војних вежби, српске снаге одржавају са чланицама НАТО, али се то у медијима не види. Ми не желимо да присиљавамо Србију да говори више о нашим заједничким вежбама. Они су слободни да причају о чему год желе – речено је на неформалном састанку о Западном Балкану.

А да им је стало до мишљења српске јавности, показује и преференцијални третман који су добили новинари из Србије, који покривају министарски самит у Бриселу. Чак су и поједини званичници НАТО-а били изненађени да је генерални секретар Јенс Столтенберг издвојио петнаестак минута да поприча са представницима медија из Србије. Црногорске колеге, којима је ово био први самит од како су примљени у чланство, су нам рекли да су и они уживали сличан третман пре две године.

Порука коју из Брисела желе да пошаљу је једноставна – сарадња са Србијом је одлична и плодоносна. Она, како је истакнуто, не само да доприноси реформи српског безбедносног сектора, већ и трасира пут европинтеграција, а и представља својеврсну гаранцију потенцијалним страним инвеститорима. И власти у Србији то врло добро знају. Како је неко рекао: „Неутралан, не значи и неактиван“.

Бошковић: Остављамо отворена врата НАТО

Битно је да поновимо нашу опредељеност за повећање издвајања за сектор одбране и да политика отворених врата и даље буде политика НАТО, јер се само тако мир и стабилност може ширити на регион Западног Балкана“, рекао је јуче министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић, пре него што ће закорачити на свој први самит министара НАТО од како су постали чланица. Он је нагласио да не постоје планови за слање НАТО трупа на територију Црне Горе. „ Ја имам информацију да не постоји апсолутно ниједна иницијатива за постављање НАТО база у Црној Гори. Све и да Црна Гора жели да тражи тако нешто,мислим да то тренутно није од интереса за НАТО, већ су то нека друга жаришта“, казао је Бошковић.