Прочитај ми чланак

Прича о зеленој енергији, а хоће Рио Тинто – Ђедовић: Да не зависимо од Русије

0

Министарка деведена да са Александром Вучићем уништи Србију данас је поново "заблистала".

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас да је опредељење Србије да иде ка стварању одрживог и зеленог енергетског сектора, који ће обезбедити континуитет снабдевања и доступност енергије и енергената, уз поштовање свих стандарда заштите животне средине.

„Србија кроз приступне преговоре ради на усаглашавању са стандардима Европске уније у области енергетике. У току је израда Интегрисаног националног енергетског и климатског плана и нове Стратегије развоја енергетике, којима ће се дефинисати пут енергетске транзиције и циљеви у области обновљивих извора енергије и смањења емисије штетних гасова, а поштујући принципе праведне транзиције, која има високе инвестиционе и социјалне трошкове“, рекла је Ђедовић у разговору са директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Маћејом Поповским.

Енергетска безбедност, додала је, апсолутни је приоритет, не само Србије, већ целог света, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

„У овим неизвесним временима, са растућим трошковима енергије и енергената, буџетска подршка Европске уније је од велике важности за нашу земљу. Управо је због сигурности снабдевања, али и због диверзификације извора, за Србију од стратешког значаја гасна интерконекција са Бугарском, као и изградња Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије. Размишљамо и о другим интерконекцијама, јер само умрежен регион може бити енергетски безбедан“, изјавила је министарка.

Поповски је нагласио да је ЕУ посвећена подршци Србији у суочавању са поремећајима на енергетским тржиштима.

„ЕУ је посвећена подршци Србији и у дугорочном побољшању енергетске безбедности, укључујући и смањење зависности од руских фосилних горива. Европска комисија је у процесу припреме значајног пакета подршке за енергетику Западног Балкана који ће укључивати и циљану буџетску подршку од 165 милиона евра Србији за подршку угроженим домаћинствима и предузећима, и додатних 500 милиона евра за регион за улагања у енергетску инфраструктуру“, навео је Поповски.

На састанку, којем је присуствовао и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жофре, Поповски је позвао Министарство да користи најновији извештај Европске комисије о Србији као смерницу за даље реформе и истакао важност проактивног учешћа Србије у енергетској платформи ЕУ, наводи се у саопштењу.