Прочитај ми чланак

Преварени смо, ЕУ, Аустрија и Немачка учествују с Вучићем у пројекту Рио Тинто!

0

Ако било коме није јасно шта се овде дешава, ми смо преварени. Ја као особа која је демонстрирала овде и преко 100.000 људи који су били на улицама смо преварени. Кампања владајуће странке је заснована на лажи да је Рио Тинто отишао из ове земље, рекла је еколошка активисткиња и глумица Бојана Новаковић на данашњој конференцији за новинаре на којој су представљени докази да компанија Рио Тинто није прекинула са пројектом "Јадар", већ је све одложено за после избора.

Новинарима је на овој конференцији пуштен аудио запис разговора особе чији идентитет неће бити откривен због њене безбедности и професора Техничког факултета у Бору. У овом разговору било је речи о односу појединих запослених са овог факултета са компанијом „Рио Сава, те је откривено и да ће компаније „Тисен“ из Аустрије и ДНТ из Немачке у априлу, након избора, доставити машину за отварање копа.

„Ако будемо склопили договор са „Тисен“, факултет ће помагати да се та документација усклади са нашим законима, да та опрема која дође буде у складу са нашим прописима“, рекао је професор Техничког факултета у Бору.

На питање да ли у мају почиње посао, одговара:

„Врло вероватно, само што још немамо детаље, добили смо груби опис послова. Тек у среду имамо поново састанак са њима да видимо како ће то даље ићи. Ја знам да је факултет потписивао споразум, знам да је тренутно на факултету на потписивању“.

Новаковић је овим поводом рекла:

„Ако било коме није јасно шта се овде дешава, ми смо преварени. Ја као особа која је демонстрирала овде и преко 100.000 људи који су били на улицама смо преварени. Кампања владајуће странке је заснована на лажи да је Рио Тинто отишао из ове земље. Уносе постројење за отварање копа у априлу и то се преклапа са временском линијом коју смо ми објавили прошле године, документима из Европске уније са тајних састанака где је ЕУ преговарала са Рио Тинтом и причали су о томе како имају подршку Вучића. Врло сам узнемирена. Капирам ја да прес конференције треба да буду професионалне и да сви треба да будемо неемотивни и да саопштавамо чињенице, али ми смо преварени“, рекла је Новаковић и упитала:

„Како је могуће да Аустрија, Немачка и државне институције учествују у пројекту који је прекинут? Ми сви у овој сали данас имамо одговорност и ми овде и ви тамо, имамо одговорност да ова истина буде најважнија вест у наредних пет дана, јер ако гласамо за владајућу странку ми гласамо за издају и продају и колонизацију“.