Прочитај ми чланак

ПРЕТИ ЛИ СКОПЉУ „српски“ сценарио

0

Никола Груевски по свему судећи више неће бити лидер ВМРО–ДПМНЕ, највеће, тренутно, опозиционе странке у Македонији. Од тога ко ће га заменити зависи и да ли ће странка остати на досадашњем политичком курсу или ће се приближити владајућој опцији, али и да ли ће се поцепати.

Највећу опозициона странка у Македонији ВМРО-ДПМНЕ за мање од десет дана имаће страначке изборе, а готово да је извесно да на челу те странке више неће бити Никола Груевски, који странку води од 2003. године.

© AFP 2017/ Armend NIMANI /

Груевски је раније најављивао да би његова оставка на месту лидера странке била „морални чин, јер је природно да човек који ужива највеће поверење преузме одговорност за пораз упркос свим факторима који су на то утицали“. Те његове речи додатно су унеле немир у ионако нестабилну атмосферу унутар странке која влада још од тренутка кад су постали опозиција, почетком године. Управо због размимоилажења у мишљењу у врху странке о томе да ли би одлазак Груевског поделио странку или не, мало је фалило да не буде одржан Конгрес странке, заказан за 22. и 23. децембра, када би требало да буде изабран нови лидер.

Међутим, све је легло на своје, па су кандидатуре за потенцијалног наследника Груевског већ почеле да стижу на адресу Главног одбора. Кандидати могу да буду сви који добију подршку 30 партијских делегата, а за сада кандидатуру је јавно истакао само Филип Петровски, коме аналитичари ондашњих прилика не дају велике шансе.

С друге стране, лични фаворит Груевског, како га називају, генерални секретар странке Христијан Мицковски има подршку фракције која подржава и Груевског, али што се тиче шире партијске базе стоји доста слабо, а миљеници чланства су Илија Димовски, Антонио Милошоски и Влатко Горчев.

Може ли се Македонији десити „српски сценарио“ да остане без озбиљне опозиције, уколико Груевског наследи неко ко није сасвим на политичкој линији коју је до сада заступала десно оријентисана ВМРО-ДПМНЕ?

Политиколог из Скопља Бранко Ђорђевски готово је сигуран да Груевски више сигурно неће водити ту странку, али каже да не мисли да би то могло да поцепа ВМРО. Он се слаже да постоје разне фракције унутар највеће македонске партије и подсећа да је за двадесет и кусур година из те странке настало десетак странака, али да су се све оне, временом, кроз коалициону сарадњу, опет нашле у наручју ВМРО.

Једина околност која је сада другачија јесте та да је ВМРО сада у опозицији, а оно што више од самог уситњавања опозиционе политичке сцене у Скопљу брине нашег саговорника јесте чињеница да ли ће и колико нови лидер странке „прилагодити“ своју политику владајућој структури и захтевима међународне заједнице.

„Никада се није десило да они који су отишли из ВМРО-а постану битан политички чинилац. И сада има таквих унутар партијских врења, али ја сам сигуран да то неће резултирати поделом странке, јер искуство је показало да је ВМРО-ДПМНЕ код гласача деснице синоним за партију“, тврди наш саговорник.

Он каже да и ако се деси да се нека фракција отцепи она може да одвуче највише пет до седам одсто гласова тој странци. Опште је познато да се Груевски и узак круг људи око њега већ дужи временски период суочавају са озбиљном опозицијом унутра странке, која себе зове „реформским крилом ВМРО-а“. Они се залажу за темељну обнову странке и избор нових чланова Главног одбора, са чим се ни Груевски ни садашњи врх странке не слажу.

Ђорђевски, међутим, то објашњава уобичајеним политичким „таласима“ кад год се нешто крупно дешава. Јер кандидовао се Груевски или не, неспорно је да ће он остати „сива еминенција“ те странке, али само ако победи кандидат који одговара његовој фракцији. Тако размишља и Ђорђевски.

„Мислим да ће главна битка бити око тога да ли ће наследник Груевског бити његов човек или неко ко, под наводницима речено, није његов и ко ће водити аутономију политику.“

Нашег саговорника, у склопу тога, највише у ствари брине какав ће бити надаље концепт партијског деловања у периоду који долази.

„Није тајна да је досадашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ био у конфронтацији са међународном заједницом, јер јој једноставно није био по вољи, због разних разлога, почевши од спора око имена Македоније, па до начина на који је владао. Да ли ће партија остати на таквом курсу или ће узети нови курс веће кооперативности са међународном заједницом, то ће се знати после избора новог лидера. И ја ту очекујем главну битку“, објашњава Ђорђевски.

Наш саговорник каже да како год било Македонија не сме да остане без опозиције, а према његовом мишљењу тренутно једина опција је ВМРО-ДПМНЕ.

Он, међутим, напомиње да је могуће да ће бити веће подударности са курсом који води нова Влада Македоније, али ипак остаје отворен и за опцију која ће показати да ли ће се и колико ВМРО-ДПМНЕ убудуће оштро супротстављати решавању битних питања као што су договор у вези са именом, начин владања и реформе које чекају Македонију, а које од Скопља потражује Брисел.