Прочитај ми чланак

Преписка Тање Фајон и Ане Брнабић на Твитеру због насловнице НИН-а

0

Европосланица Тања Фајон реаговала је на коментар премијерке Србије Ане Брнабић која је уз насловницу недељника НИН написала да је то "добра референца за разговор са представницима ЕУ о недостатку слободе медија у Србији".

„Слажем се да слобода медија подразумева и неширење мржње или насиља. Морамо, међутим, бити јасни: важно је осудити такво неодговорно новинарство, али не бисмо смели начинити грешку и рећи да је ово последица слободе медија“, одговорила је Фајон на твит премијерке.

Брнабић је уз фотографију насловнице новог броја НИН-а, која је у међувремену промењена, претходно написала да је то „пример како не изгледа слобода медија“.

„Подстицање или промовисање насиља никада није прихватљиво. Добра референца за сваки будући разговор са партнерима из ЕУ, а онда и свима осталима о заплашеним медијима и недостатку слободе медија у Србији, као и о владавини права, демократском друштву и европским вредностима“, навела је Брнабић.

Нови број НИН-а је на друштвеним мрежама у среду био најављен насловницом на којој се налази председник Александар Вучић у обиласку штандова на Сајму наоружања, а фотографија је направљена из таквог угла да је цев пушке усмерена право у њега.

Одлуком издавача НИН је изашао са промењеном насловном страном пошто је процењено да је спорна фотографија „непримерена у земљи у којој је убијен премијер“ али је саопштено да „садржај чланка ‘Афера оружје: Ко руши Крушик’ остаје, наравно, непромењен“.

Фајон је председавајућа Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање са Србијом и део делегације која је учествовала у међустраначком дијалогу власти и дела опозиције о побољшању услова за слободне и фер изборе у Србији.