Прочитај ми чланак

Премијер Дачић: Молим ЕУ да испуни своје обавезе

0

Dacic Estonova3 (2)(Танјуг)
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да очекује да Србија добије датум за почетак преговора, подсетивши Европску унију да треба да испуни обавезе које је преузела.

„Ако Србија сада не добије датум не знам када ће и молим да ЕУ испуни обавезе које је преузела“, рекао је Дачић новинарима у Центру „Сава“, где је присуствовао конференцији „Србија против рака“.

„Јасно смо се договорили – споразум – имплементација – план имплементације – одлука о датуму. Ако нема тог договора не знам како ћемо испуњавати све остало“, поручио је премијер Србије.

Он је поновио да Србија очекује да добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ и да потом све иде даље по утврђеној процедури.

Одговарајући на питања о изменама закона који би „испратили“ бриселски споразум, премијер је рекао да ће закони „и са једне и са друге стране бити промењени“, а да ће бити формирана радна група која треба да проучи шта је оно што је дефинисано и шта је оно што би било пожељно да се мења.

Према његовој оцени, већи део закона треба да мења косовски парламент, док Србија намерава да донесе уставни закон.

„Ми мислимо да би значајан број (закона) требало да буде промењен у складу са ситуацијом насталом после бриселског споразума када је реч о Косову и Метохији. Србија планира да направи уставни закон којим би све оно што смо разговарали, али тек можда на крају процеса преговора, било дефинисано у суштинској аутономији“, навео је Дачић.