Прочитај ми чланак

Премијер Дачић: Боље од овог не може, нова понуда била би гора

0

dacic(Новости)
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да у овом тренутку Београд не може да добије више од понуђеног споразума о Космету и да би свака следећа понуда Брисела била „све гора и гора“.

Парафирање бриселског предлога споразума значи да је први пут међународно призната заједница Срба на северу Косова која је до сада називана паралелним структурама, изјавио је данас српски премијер Ивица Дачић.

Дачић је, међутим, рекао да је то тек почетак и да ће власти наставити даљу борбу за Косово и Метохију, само са нешто другачијим методама.

„Нисам за то да Србија више страда славећи да смо успели да не прихватимо нешто за шта ће понуда касније бити све гора и гора“, истакао је Дачић.

Премијер је указао да је ово први пут да је Србија добила гаранцију од снага НАТО да нека будућа косовска војска неће моћи да ступи на север Косова без сагласности Кфора.

РОК ДО ПОНЕДЕЉКА
Премијер је објаснио да је понедељак последњи дан за изјашњавање Србије зато што би тога дана висока представница за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон требало да се обрати Савету министара.
О (не) прихватању предложеног споразума Србија ће је обавестити писмом, рекао је Дачић.

О томе да ли ће споразум бити потписан или не одлуку би требало да до понедељка донесу државни органи – влада и евентуално Скупштина, рекао је Дачић и указао да око тога не би смело да буде подела и да би све одлуке требало да буду јединствене и прихваћене од што већег броја странака.

„Ово ће бити део нашег уставно-правног система, у смислу да треба донети закон о суштинској аутономији, уставни закон који ће ове надлежности које има српска заједница на Косову увести у закон, као што је предвиђено Уставом и све што ће се даље дешавати на Косову и Метохији“, казао је премијер гостујући у Дневнику РТС-а.

Премијер је поновио да Србија никада неће оставити свој народ на Косову и Метохији, као и да је ово тек почетак.

„Сада треба формирати имплементационо тело које ће бити заједничко и треба направити план спровођења договореног, али нам предстоји и разговор о црквама и о нашој имовини“, казао је Дачић истакавши да је циљ Србије да имовина буде власништво српске заједнице.

„Ми можемо ово да одбијемо али морамо да знамо да у овом тренутку више од овог не можемо да добијемо. Ако је већ тако, треба да будемо део решавања проблема, а не да будемо европска тема, европски парија“, казао је Дачић и додао да је одлука о парафирању предложеног споразума донета јединствено.

ПОДРШКА РУСИЈЕ
Премијер је истакао да Србија не одустаје од даљих разговора и тражења коначног решења за Косово, да у томе имамо подршку Русије и да ћемо апеловати да се разговара о статусу покрајине, али да до тада треба тражити одрживо решење. Српска делегација се, према његовим речима, трудила да у овим разговорима буде избегнута судбина српског народа у Крајини.

„Очекујемо да ће овакви кораци бити високо цењени, да ће то имати директне последице по статус, рејтинг и економски стандард, јер наш народ заслужује да живи као сав нормалан свет“, рекао је Дачић.

На опаску да Срби у покрајини најављују митинг, Дачић је приметио „да смо ми Срби чудан народ и да понекад више волимо политику свршених чинова“.

Он је поновио да су разговори били дуги и тешки, да није преговарано само с косовским премијером Хашимом Тачијем, али и да је српска делегација у највећем броју случајева била „сама против свих“.

Према његовим речима, у овом тренутку није могуће вратити преговоре у Уједињене нације.

Када је, подсетио је, након осме рунде бриселских разговора Србија одбила споразум, Ештонова је тражила да је известимо шта је то што би био довољан услов за његово прихватање.

„Тражили смо да будућа косовска армија не мозе да крочи на север Косова, да полиција и правосуђе чине Срби, да српска заједница предлазе три кандидата за регионалног команданта полиције, да постоји одељење окружног суда у северној Митровици, да заједница има кључна овласћења у здравству и просвети“, прецизирао је Дачић.

ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ: СЕДНИЦА ВЛАДЕ У НАРЕДНА ДВА ДАНА
Седница владе, на којој ће се донети одлука о прихватању или одбијању текста споразума Београда и Приштине у Бриселу, могла би да буде одржана сутра увече или у понедељак рано ујутру, изјавила је министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

„Данас и сутра до подне водиће се консултације унутар политичких субјеката, а мислим да ћемо седницу владе имати или сутра увече или у понедељак рано ујутру“, рекла је Ђукић Дејановић Тањугу, и истакла да је уверена да ће владина одлука бити позитивна.

На питање да ли има времена да се одржи и седница парламента Ђукић Дејановић је рекла да то, вероватно, неће моћи технички да се изведе.