Прочитај ми чланак

Прелевић: Верујем да су Стефановића сачували прислушкивани Вучићеви разговори

0

"Вучић и Стефановић су у озбиљним финансијским захватима по Србији и део посла су радили независно један од другог. Верујем да су бившег министра полиције од даљих проблема сачували снимци прислушкиваних разговора председника Србије и да је било одређених исплата како би он остао на месту министра одбране и координатора служби безбедности", рекао је у интервјуу за Нова.рс, адвокат и члан Скупштине слободне Србије, Божо Прелевић.

Прелевић истиче да га није изненадио епилог саге око министра одбране Небојше Стефановића, јер напредњаци, како каже, признају само суд своје партије. Према његовим речима, изостанак реакције републичке јавне тужитељке, Загорка Доловац, на оптужбе да је Стефановић одговоран за прислушкивање председника Србије, Александра Вучића, потврда је да власт има „идеалног тужиоца“ чије деловање зависи искључиво од воље владајуће странке.

Foto: Printscreen / Youtube

Он се за Нова.рс осврнуо и на деловање Скупштине слободне Србије, наводећи да његова организација није одустала од идеје да уједини опозицију, јер је то, како каже, предуслов да се сруши актуелна власт.

„Онај ко не пристане да учествује у том окупљању и јединственој стратегији, тог сутра нико више нико неће моћи “да опере” и на следећим изборима ће га казнити бирачи. Нема оправдања, ако је једина добитна комбинација окупљање“, поручује Прелевић.

Прича о Небојши Стефановићу на крају се завршила његовом оставком на месту шефа београдских напредњака. Јесте ли очекивали другачији епилог и његову смену са државних функција? Да ли вам делује да се намерно инсистирало на овој теми како би се неке друге теме биле у другом плану?

Кад је све почело, ја сам говорио да ништа на крају неће бити. Не само да није било кривичне одговорности, него је Стефановић остао координатор служби безбедности. Вучић свакако не би задржао на том месту човека за којег сматра да је неповерљив, што значи да је он после свега остао за Вучића “човек од поверења”. Цела та прича је служила за скретање пажње од онога што се у међувремену дешавало – они су у бесцење приватизовали бање и договарали путеве по несхватљиво високим ценама… Такође, њима је било важно да направе простор за Шапића и они то јесу учинили на драматичан начин, али они све раде на тако. Иза овог сукоба се дешавају и одређена финансијска поткусуривања која су далеко од очију јавности.

На која финансијска поткусуривања мислите?

И Вучић и Стефановић су у озбиљним финансијским захватима по Србији и део посла су радили независно један од другог. Верујем да су бившег министра полиције од даљих проблема сачували снимци прислушкиваних разговора председника Србије и да је било одређених исплата како би он остао на месту министра одбране и координатора служби безбедности. Можда вам то делује невероватно, али је тако. Увек су највећи проблеми настајали кад неко некоме упадне у финансијске комбинације. Довољно вам је да погледате шта се све дешавало око Јовањице и Крушика, јер то су, на неки начин, били њихови монополи.

Стефановић се суочавао са озбиљним оптужбама – да је прислушкивањем председника извршио државни удар. Међутим, на крају се све завршило на Главном одбору СНС. Шта нам то говори о тужилаштву, које се читаво време није оглашавало по овом питању?

Напредњаци су сами рекли да признају само суд своје партије. Ако су прислушкивање и државни удар само ствари које се тичу странке, онда је и деловање тужиоца само ствар партије.

Да ли то онда значи да ми немамо тужилаштво?

То значи да власт има идеалног тужиоца. Да цитирам колегу Сеада Спаховића, бившег тужиоца: “Загорка Доловац је идеални тип тужиоца, односно жена без својстава”.

Да ли је постојање “идеалног тужиоца” разлог зашто је само Вучић видео два минута снимка са наплатне рампе у Дољевцу?

То је један од проблема. Не зна се ни шта је са хеликоптером, са поплавама и многим другим стварима. Руку на срце, напредњаци нису ти који су довели такву особу за тужиоца, већ неко други. То чини нашу трагедију још већом.

Очекујете да ћете ви који заступате породицу страдале Станике Глигоријевић икада доћи до тог снимка?

Тешко је то рећи, зато што они који имају тај снимак знају да би то некога могло много да кошта. Ја не верујем да је то негде остало ван контроле, али не искључујем такву могућност.

Кога би то могло да кошта?

Оног ко је рекао да се “исеку” та два минута.

Месецима сведочимо борби државе против организованог криминала. Због чега део јавности доводи у питање искреност власти у обрачуну са мафијом?

Борба против организованог криминала се води у оним деловима где имате тужиоце који су за сваку похвалу. Према мојим сазнањима, они који су имали заштиту власти углавном нису процесуирани, већ само људи чије се процесуирање није могло избећи. Њих су процесуирали, јер приче о њима биле у медијима и зато што су за њих знали америчка ДЕА, ФБИ или Еуропол… Они су ишли на смањење штете тамо где би било потпуно очигледно да скривају одговорне.

Део сте организације која је од почетка инсистирала на јединству опозиције, међутим, делује да је Скупштина слободне Србије одустала од идеје да удружи опозиционаре?

Скупштина слободне Србије има само једну идеју – то је да промени систем у којем тренутно живимо. За то је неопходно окупљање истински опозиционих странака. Онај ко не пристане да учествује у том окупљању и јединственој стратегији, тог сутра нико више нико неће моћи “да опере” и на следећим изборима ће га казнити бирачи. Нема оправдања, ако је једина добитна комбинација окупљање.
Ми све време држимо високо “барјак окупљања” и верујемо да ће тога на крају ипак доћи. Ми смо једини који можемо да окупимо опозицију, зато што никад нисмо били у власти и међу нама не постоје анимозитети. Више од стотину угледних чланова чини Скупштину слободне Србије и то су махом људи који су се све време борили за владавину права, слободу медија, демократију, здраву животну средину… Мислим да и лидери опозиције увиђају да је окупљање неопходно, јер у прилог томе говоре и њихове изјаве. Такве реченице у претходном периоду смо могли да чујемо од председника ДС, Зорана Лутовца, истакнутог члана Народне странке, Синише Ковачевића, од председника ССП, Драгана Ђиласа, а и лидер СДС Борис Тадић је говорио о томе у више наврата.

Дакле, Скупштина слободне Србије и њени чалнови ће узети учешће на наредним изборима?

Скупштина слободне Србије има врло јасан став – није битно да ли ћемо ми добити пет, десет или 15 одсто гласова подршке у ситуацији у којој Вучић побеђује. Нама је важније да дође до промене система. То ћемо, понављам, учинити ако се сви окупимо. Још једном наглашавам да ће терет одговорности бити на онима који одаберу опцију као не доноси успех.

Постоји велика енергија код еколошких покрета и већина њих су искрени противници овог система. Имајући у виду да Скупштина слободне Србије у својим редовима има неке од најкредибилнијих стручњака, који се баве животном средином, попут академика Владимира Стевановића, желео бих да искористим ову прилику да их позовем да се прикључе јединственој акцији како бисмо заједно зауставили ово зло које нас окружује.