• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Преговори Дачић-Тачи завршени – потписан споразум (текст споразума, реакције …)
Прочитај ми чланак

Преговори Дачић-Тачи завршени – потписан споразум (текст споразума, реакције …)

0

dacictaci(Танјуг, Бета, B92, РТВ)
Председник Владе Србије Ивица Дачић парафирао је текст предлога споразума са Приштином, а Брисел ће о одговору Београда бити обавештен у понедељак.

Барозо: Историјски споразум важан и за регион и целу ЕУ
Председник Европске комисије Жосе Мануел Барозо поздравио је  споразум и нагласио да се ради о историјском договору две стране.
„Поздрављам напредак који су учинили Србија и Косово у дијалогу под покровитељством Европске уније. Ово је историјски споразум, који сада мора бити брзо и спроведен.
Уверен сам да ће споразум који су постигле две стране прокрчити пут (Европском) Савету да донесе одлуке о следећим корацима на европском путу Србије и Косова.
Ово је кључно за стабилност, безбедност и просперитет југоисточне Европе и Европске уније у целини“, нагласио је Барозо.

Председник Владе Србије је истакао да је ово најбоља понуда коју је Београд добио и да је тачка девет споразума која се односи на питање полиције и избора регионалног команданта остала, а да је из тачке 14 избачено да Србија не сме да блокира Косово у међународним организацијама, већ у процесу евроинтеграција.

Дачић је новинарима у Бриселу објаснио да није потписао споразум, већ да је само парафирао да је то „предлог текста о чијем прихватању или одбијању ће се у наредним данима изјаснити обе стране“.

„Наши органи ће донети одлуку у наредним данима да ли ћемо прихватити или одбити“, рекао је Дачић, прецизиравши да ће Београд у понедељак писмено обавестити високу представницу ЕУ Кетрин Ештон да ли прихвата договор или не.

„Захвалан сам Ештоновој, Александру Вучићу и осталим члановима делегације. После седнице ГО СНС и руководстава осталих странака, Влада Србије ће имати јединствен став око овог питања. Око овога се не смемо делити. Или ћемо јединствено прихватити или јединствено одбити“, рекао је Дачић који је новинарима показао споразум са парафом.

Дачић је рекао да ће заједница српских општина, према том споразуму, имати велика овлашћења када је реч о избору команданта полиције и да ће га заправо предлагати, као и да ће имати“српски састав полиције и правосуђа“.

Он је додао и да ће заједница имати одељење окружног суда у Северној Митровици, где ће бити и седиште заједнице, да ће имати своју имовину, рачун, скупштину, председника потпредседника и „веће као врсту владе“, као и пуни надзор и извршна овлашћења у образовању, здравству, култури, просторном планирању.

Влада о споразуму у понедељак
Седница Владе Србије о споразуму очекује се у понедељак, али се још не зна термин евентуалне седнице Скупштине на којој би преговарачки тим Београда обавестио посланике о преговорима у Бриселу, сазнаје данас агенција Бета.
Очекује се да пре понедељка странке владајуће коалиције донесу одлуку о споразуму, рекао је Бетин извор.

„Овај предлог текста је значајно бољи у односу на оне које смо до сада имали. желим да се захвалим Кетрин Ештон на напорима које је уложила и што су показали су разумевање за аргументован и оправдане захтеве српске стране“, казао је Дачић нагласивши поново да је „ово најпозитивнији одговор на српске захтеве“.

Билт: Честитам, пут ка бољитку и Срба на Космету
Шведси министар спољних послова Карл Билт поручио је да ће то бити нови позитиван подстицај за читав региона.
„Тај споразум утире пут за бољу ситуацију и за Србе на Космету. Они су важан део будућности земље“, написао је он на твитер налогу.
Билт је честитао делегацијама Београда и Приштине, као и високој представници ЕУ Кетрин Ештон под чијим покровитељством се одвијао дијалог.

Према његовим речима, и на прекјучерашњем састанку значајан део тих наших ставова је био прихваћен, али није била прихватљива одредба где се од нас тражи да не блокирамо Косово у међународним организацијама.

„Овај текст је свакако повољнији за нашу страну, имајући у виду да је текст остао исти кад је реч о правима српске заједнице, односно да тачка девет која се тиче полиције није мењана, а да је тачка 14 промењена и да гласи – као што је то наведено и у закључцима Савета ЕУ – да ми треба да имамо отворен европски пут“, рекао је Дачић.

Премијер је нагласио да се у Бриселу више неће водити расправа о споразуму и поновио да ће Ештоновој у понедељак бити прослеђен писмени одговор додајући да сада треба одмерити шта је добро, а шта је лоше.

„Ово није лако за нас, није лако доносити овако тешке одлуке, оне нису важне само за садашњост већ и будућност“, рекао је Дачић и додао да сада треба још разговарати са представницима НАТО да та организација „гарантује да будућа косовска војска не може на територију где живе Срби“.

Север Космета без КБС
Српска делегација је у седишту НАТО разговарала са генералним секретаром НАТО Андерсом Фогом Расмусеном. Србија добила гаранције да косовске снаге безбедности неће моћи да долазе на север Косова.

Једини изузетак ће бити у случају природних катастрофа, када ће косовским снагама безбедности за улазак на север Косова бити потребна сагласност НАТО и локалне српске заједнице, јавио је Б92.

Текст Бриселског споразума
Председник Владе Србије Ивица Дачић и  Хашим Тачи парафирали су данас „Први споразум о главним принципима нормализације“ односа Београда и Приштине, који предвиђа оснивање Заједнице/Асоцијације већински српских општина на Косову, отворене и за друге општине, ако су потписнице споразума са тим сагласне.

У 2. тачки наводи се да ће Заједница имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Гаранције за Заједницу су важечи закон и Уставни закон.

У 3. тачки се наводи да ће организација Заједнице бити заснована на истим основама као и Асоцијација косовских општина, односно имаће председника, потпредседника, скупштину и веће.

У 4. тачки се наводи да ће општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима бити овлашћене да сарађују вршећи своје надлежности колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања.

У 5. тачки се наводи да Заједница/Асоцијација има и додатне надлежности, које ће на њу пренете централне власти у Приштини.

У 6. тачки се наводи да ће Заједница имати предстваничку улогу при централној власти, као и место у локалним, саветодавним телима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга.

У 7. тачки наводи се да ће полиција бити јединствена и то ће бити косовска полиција. Читава полиција са севера Косова треба да буде интегрисана у оквире косовске полиције. Плате ће исплаћивати једино косовска полиција.

У 8. тачки се наводи да ће припадницима других безбедносних српских структура бити понуђено место у одговарајућим косовским структурама.

У 9. тачки, која је била спорна у последњим рундама дијалога, наводи се да ће Заједница преко четири општине бирати регионалног командира полиције, Митровица ће имати другог регионалног командира за Јужну Митровицу, Србицу и Вучитрн. Тиме је одбачен предлог да ове три општине буду повезане са општинама на северу чиме била нарушена етничка слика, односно у ком случају би Албанци поново чинили већину.

У 10. тачки се предвиђа да правосудне власти буду интегрисане и раде у оквиру косовског правног оквира. Апелациони суд у Приштини ће успоставити панел у којем ће у већини бити судије косовски Срби који ће се бавити пословима у свим општинама са већинским српским становништвом. Одељење Апелационог суда, укључујући административно особље и судије, имаће стално седиште у северној Митровици. Сваки панел имаће у саставу већину судија који су косовски Срби.

У 11. тачки се предвиђа одржавање локалних избора у 2013.

У 12. тачки се потписници обавезују на израду плана за имплементацију договореног до 26. априла.

У 13. тачки се потписници обавезују на постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици до јуна 2013.

У 14. тачки се наводи да се две стране обавезују да неће једну другу блокирати, нити подстицати друге да блокирају европске интеграције друге стране.

У 15. тачки се предвиђа формирање комисије за имплементацију, у којој ће бити представници обе стране, којима ће представници ЕУ пружати подршку.

Мимо текста руком је дописано: Овим потврђујем да је ово текст предлога о чијем прихватању или одбијању ће обе стране поднети своје одлуке. И.Д.

 

Вучић: Нисмо признали Косово, коначна одлука у наредним данима
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас да договором о предлогу споразума у Србија није признала независност Косова и Метохије, нити ће то икада учинити, а да ће одлука о прихватању предложеног споразума бити донета у наредним данима.

„Нећемо наседати на измишљотине Хашима Тачија. Свесни смо тежине ситуације и велике одговорности коју носимо за будућност Србије и целог нашег народа. У овом тренутку, ово је максимум који смо могли да извучемо за наш народ на Косову и Метохији“, рекао је Вучић за „Новости“, објављено је на сајту тог листа.

Да ли ће Србија прихватити предложени споразум, како је нагласио Вучић, биће одлучено у наредним данима.

„Србија тиме није признала независност Косова, нити ће то икада учинити“, поручио је Вучић.

Тачка 14: без права на столицу у УН
Тачка 14 у коју је Танјуг имао увид, модификована је и у финалној варијанти не отвара пут за чланство Косова у Уједињеним нацијама.
„Обе стране се обавезују да неће ометати једна другу на путу европских интеграција и да неће подстрекивати друге да то чине“, гласи текст тачке 14.
У претходној рунди, та тачка, коју Београд није прихватио, говорила је о неометању учлањења у „међународне организације, укључујући УН“.

Ештон: Парафиран текст, отклон од прошлости
Ештонова је саопштила у Бриселу да је „дијалог завршен и да су обе стране парафирале текст“, чиме је отворен пут за отклон од прошлости.

Двери: Влада Србије да поднесе оставку због предаје Космета
Покрет „Двери“ сматра да договор о предлогу споразума значи предају Косова и Метохије и због тога тражи оставку комплетне Владе Србије.
У саопштењу „Двери“ је наведено да је „Влада Србије под вишенедељним уценама из Европске Уније данас у Бриселу прихватила да призна независно Косово и учествује у заокруживању државности тзв. Републике Косово“.
Двери су затражиле оставку владе, као и „расписивање референдума поводом питања Косова и Метохије и ЕУ“.

Ештонова је честитала премијерима Дачићу и Тачију на храбрости и оценила да је парафирање текста важан корак ка приближавању Европи.

„Желим да честитам обема странама на одлучности коју су показали да током ових месеци и храбрости коју су показали“, написала је она.

Ештон истиче да је сада важно видети отклон од прошлости и приближавање Европи за обе стране.

Она је рекла да су разговори завршени и да су текст парафирала оба премијера.

Ештонова и обе делегације упутиле су се на састанак у НАТО, на којем ће Београд настојати да осигура неприсуство косовске војске на северу Косова и Метохије и гаранције за безбедност Срба.

Тачи: Договор значи признање Косова
Хашим Тачи је оценио да споразум који је постигнут са делегацијом Београда гарантује суверенитет и територијални интегритет Косова.

„Уговор који је парафиран је између две државе представља де јуре признање Косова од стране Србије“, рекао је Тачи новинарима испред зграде европске службе спољних послова у Бриселу.

Он је рекао да очекује да ће државе које још нису признале Косово то што пре учинити и да се нада да ће Косово ускоро ући и у Уједињене нације.

Дачић: Нетачна интерпретација Тачија

Дачић је поручио да је нетачна интерпретација Хашима Тачија да је договором у Бриселу призната независност Косова и Метохије и да је реч о „лажима којима се служе косовски Албанци“.

„То су лажи којима се служе косовски Албанци, који својој јавности хоће да покажу да су нешто победили у овим преговорима“, рекао је Дачић за РТС.

Ројтерс: Бели дим је пуштен
Светске агенције данас су се детаљно бавиле дијалогом у Бриселу, а вест о постизању споразума први је пренео Ројтерс.
„Бели дим је пуштен“, цитирала је британска агенција у хитној вести „твит“ који је емитовала окупаторска шиптарска министарка за евроинтеграције Фљора Читаку.
„Бели дим“, који традиционално представља знак у Ватикану да је изабран нови папа, као метафору је на Твитеру искористио и известилац Европског парламента Јелко Кацин, који је по постизању споразума то „твитовао“ на словеначком, српском и енглеском језику.

Вулин: Усаглашен предлог – споразум није потписан
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да усаглашен текст предлога споразума и да није потписан споразум, док се о њему не изјасне Влада Србије и надлежни органи Републике Србије.

„Данас је усаглашен коначни предлог текста споразума, о том тексту треба да се изјасни влада Републике Србије и други надлежни органи. Док се то не буде десило, није потписан никакав споразум“ нагласио је Вулин у изјави Танјугу.

„Папир на који је свој параф – не потпис, већ своје иницијале – ставио председник Владе Републике Србије је предлог коначног споразума о коме ће се изјаснити надлежни органи државе Србије, ту мислим на владу и друге институције државе Србије.

Споразум није потписан, зато што га још увек нема док надлежни органи не буду рекли све што имају о њему да кажу“, објаснио је Вулин.

Он је рекао да на предлогу текста споразума пише да смо примили к знању да је то тај текст и да он није потписан.

„Дословце тако пише“ подвукао је Вулин.

Хоџај: Србија је прихватила уставни поредак Косова
Шеф окупаторске шиптарске дипломатије Енвер Хоџај оценио је да споразум Београда и Приштине значи да Србија признаје независност Косова.

„Ово је први историјски споразум који су постигли Косово и Србија“, написао је Хоџај на свом налогу на Твитеру.

„Споразум је основа за нормализацију наших међудржавних односа на политичком и билатералном нивоу“, навео је Хоџај и додао да ће Србија одсад третирати Косово „као суседа и партнера, једнако као и друге независне државе у Европи“.

Косово је споразумом прихватило унапређена права за косовске Србе, „а Србија је прихватила да расформира илегалне и паралелне безбедносне структуре на северу Косова“, рекао је он.

Србија је, тврди Хоџај, прихватила јединствени косовски систем полиције и правосуђа и уставни поредак Косова.

Главни одбор СНС заседа у недељу због Космета
Седница Главног одбора Српске напредне странке (СНС) заказана је за недељу, 21. април, речено је данас у тој странци.
Како је речено агенцији Бета, очекује се да тема седнице Главног одбора СНС, која је заказана за недељу у 10 сати, буде последња рунда преговора Београда и Приштине у Бриселу.

Марко Ђурић: Срби ће имати извршна овлашћења кроз избор команданта полиције
Ђурић је данас изјавио да ће заједница српских општина на Косову имати извршна овлашћења и оптужио премијера Косова да манипулише јавношћу и континирано износи неистине о садржају предлога о којем се разговара у Бриселу.

Подршка ЛСВ државном врху
Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) поздравља напор који је показао тим предвођен Ивицом Дачићем и Александром Вучићем у наставку дијалога са Приштином, а тиме и наставку европског пута Србије, саопштила је данас ЛСВ.
Управо на ту снагу позивао је Ненад Чанак, апелујући на државно руководство да, пошто је преузело одговорност, поступи храбро, мудро и у интересу свих грађана и да се одлучи за наставак пута Србије ка Европској унији (ЕУ).
Ово је питање које ће, не само одредити судбину грађана Космета, него и свих грађана Србије, већ ће на дуги рок одредити пут и збивања у читавом региону, оцењује ЛСВ.

„Заједница српских општина ће имати извршна овлашћења, имаће их нарочито у полицији кроз избор команданта, што ће бити у директној надлежности заједнице, уколико данас овде треба да се договоримо око нечега. То је за српску страну услов без којег се не може“, рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

Ђурић је навео да ће заједница имати извршна овлашћења и кроз надлежности општина, као и кроз „комплетно вршење функција“ у области просвете, здравства, школства.

„Дакле, стратешки преглед онако како је то формулисано у предлогу споразума о којем се расправља“, рекао је Ђурић.

Ђурић је оценио да је за Приштину политички најизазовније то што ће по споразуму на северу Косова бити присутни искључиво полицајци српске националности, а косовске снаге безбедности неће моћи да буду присутне на северу Косова без одобрења НАТО и без сагласности српске заједнице.

„Косовски полицајци на северу Косова су и данас у саставу полицијске структуре, а од нас је од кључног значаја је да заједница српских општина поставља регионалног команданта, да је то њено директно извршно овлашћење и да ће састав полиције одражавати етничку структуру, а не као што је до сада предлагала Приштина да однос у саставу полицајаца буде 80:20 или 60:40 у корист Албанаца“, рекао је Ђурић.

Додао је да за договор има наде и да не би требало манипулисати јавношћу.

„Договора може бити ако се будемо држали онога што је у предлогу и ако не буде одступања од виталног интереса српске заједнице у овом процесу“, рекао је Ђурић.

СПО: Отварају се врата европског препорода Србије
Српски покрет обнове саопштио је  споразумом отварају врата европског препорода Србије, а Срби на Космету добијају гаранције ЕУ за њихову самоуправу и чврсте везе са матичном државом.
„Договором у Бриселу започет је и процес нормализације односа између Србије и Косова, који је од суштинског значаја за стабилност и европеизацију нашег региона“, наводи се у саопштењу странке Вука Драшковића.

Одборници са севера Косова траже референдум
Представници Срба на северу Косова поручили су данас државном врху да не потписује споразуме који су штетни за Србе и додали да нико од њих неће учествовати у спровођењу договора који су супротни Уставу Србије.

Одборници четири општине су затражили расписивање референдума у Србији на којем би се грађани изјаснили између очувања Косова у саставу Србије или прихватања услова за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

„Нико на северу Косова не жели да учествује у спровођењу евентуално постигнутог споразума у Бриселу. Нека (премијер Србије) Ивица Дачић дође, узме споразум који ће евентуално потписати у Бриселу и нека га заједно са (косовским премијером) Хашимом Тачијем спроведе на Косову“, рекао је заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимир Пантић.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић (ДСС) рекао је на седници да нико нема права да потписује споразум којим се одриче дела територије, споразум који је против Устава Србије и који није у складу са закључцима прошлогодишњег референдума на северу Косова којим је одбачена могућност признавања приштинских институција.