Прочитај ми чланак

ПРЕДСТАВНИЦИ СЗС-а се ипак састали са Макроновим тимом

0

Имали смо састанак са тимом председника Француске. Није тачно да Емануел Макрон није желео да се сусретне са Савезом за Србију, каже за Данас Борко Стефановић, потпредседник Странке слободе и правде.

Очигледно је дипломатском омашком пропуштено да наш благовремени захтев од 9. јула, као и усмени захтев од пре два месеца, уђе у протокол посете. Иако жалимо због тога, не сматрамо да је ту било лоше намере, истакао је Стефановић, коментаришући изјаву француског лидера током посете Београду да се неће састати са представницима Савеза за Србију, јер су писану молбу за сусрет „прекасно послали“.

Макрон је навео да је то писмо послато 15. јула у јутарњим сатима, преко француске амбасаде, док је Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде и један од оснивача СЗС, касније на свом Твитер налогу објавио фотографију захтева за састанком са Макроном, на којој се види да је молба послата 9. јула.

На заједничкој прес-конференцији прекјуче са Вучићем одговарајући на питање новинара Емануел Макрон је рекао и да постоји стални дијалог политичких снага у Србији са Амбасадом Француске у Србији. „Сви су били присутни на прослави (Дана Бастиље)“, рекао је Макрон алудирајући на свечани пријем у Амбасади Француске.

Борко Стефановић за  истиче поводом састанка са Макроновим сарадницима: „Имали смо прилику да у садржајном разговору изнесемо све погледе на ситуацију у Србији.“

Према незваничним сазнањима Данаса, састанку са Макроновим тимом присуствовали су Драган Ђилас, Борко Стефановић, потпредседник Народне странке Никола Јовановић и градоначелник Шапца и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

Савез за Србију је у јучерашњем саопштењу истакао „важност односа са Француском“, наводећи да су „односи наше две земље важнији и трајнији од било које власти“.

„Уверени смо да се наша писана молба за састанак са француским председником која је предата 9. јула, из техничких разлога није нашла у протоколу за посету Емануела Макрона и сигурни смо да је у питању последица ненамерног дипломатског неспоразума… Сматрамо и да је Александар Вучић приликом сусрета са Макроном још једном злоупотребио положај шефа државе за своје страначке интересе, пословне комбинације и личну промоцију“, саопштио је СЗС.

Александар Ивановић, функционер Социјалдемократске странке, каже за Данас да се нада да ће лидери Европске уније препознати потребу да „партнерски градимо друштво у Србији и у региону Балкана“.

– У атмосфери насиља, медијског мрака, то друштво није могуће изградити. Француска је за Србију важан партнер на том путу, и убеђен сам да ћемо врло брзо водити дијалог на ту тему, указује Ивановић.

Петар Милетић, члан Председништва Покрета слободних грађана, оцењује за Данас да Емануел Макрон „овог пута није има поруку за опозицију, већ само за власт“.

– Француска, као озбиљна држава, осећа одговорност за неуспех, односно неодржавање састанка у Паризу и покушава са Београдом да оживи дијалог, па вероватно у том послу не види улогу српске опозиције, сматра Милетић.

Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, констатује за Данас да су и СЗС и председник Србије Александар Вучић показали „срамно, јадно и бедно понашање током посете Макрона“.

– СЗС и генерално опозиција показују неваспитање када у маниру слуга одлазе код страних амбасадора и кукају на своју државу. Не разумем захтеве страним дипломатама да нам помогну у нечему што су наше унутрашње ствари – када имате кућне проблеме, не идете на кров зграде да их обзнањујете. Што се мене тиче, можемо да се, не дај боже, кољемо међусобно на улицама, никада ништа ружно нећу рећи странцима о политичким противницима… Запад не занимају жалбе да су овде медијски услови лоши, да демократија не функционише, њих занима да се понашамо у складу са оним што су приоритети њихове спољне политике, напомиње наш саговорник.

Према мишљењу председника ДСС, Вучић је, такође, испољио „провинцијални дух“ када је пред Макроном иронично поменуо „ингениозне захтеве опозиције“ и слично.

Представници СЗС-а су се недавно састали у Београду са званичником Стејт департмента Метјуом Палмером, а Драган Ђилас и председник Народне странке Вук Јеремић су почетком фебруара у Бриселу разговарали са шефом Спољнополитичког одбора и известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером. Делегација СЗС-а имала је разговор са Мекалистером и током његове касније посете Србији, крајем фебруара.

Милош Јовановић: Очекиване поруке

Милош Јовановић сматра да је француски председник послао „очекиване поруке српској јавности“ и да је било логично да говори о пријатељству два народа јер је учињен „огроман дипломатски граф“ на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата у новембру 2018. у Паризу, када је Вучић остао „изван главне трибине“, а Хашим Тачи се нашао тик уз најзначајније светске државнике. „Француска сматра да је Косово независна држава и директно је учествовала у сецесији… Колико сам разумео, Француска је спремна да прихвати неку врсту договора до којег би дошло у директном дијалогу Београда и Приштине, у чему се делимично разликује од рецимо Немачке… Што се тиче европске интеграције, Макрон је рекао јасно оно што и јесте логично – да нема проширења док ЕУ, која је у дубокој кризи, не реши своје проблеме“, истиче саговорник Данаса.

Чанак на дочеку

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак присуствовао је свечаном дочеку француског председника прекјуче испред Палате Србије, што је изненадило поједине представнике медија. Чанак је путем Твитера поручио да је дочеку присуствовао у својству председника скупштинског Одбора за европске интеграције.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!