Прочитај ми чланак

Представљен „Нацрт закона о надокнади штете жртавама режима Александра Вучића“

0

Председник Покрета за преокрет и члан Савеза за Србију (СзС) Јанко Веселиновић представио је данас „Нацрт закона о надокнади штете жртавама режима Александра Вучића“.

Веселиновић је новинарима у Београду казао да ће тим законом бити обухваћени људи у радном односу који су „политичке жртве“ актуелне власти.

„Циљ је да се обештете људи који су у време владавине председника Србије Александра Вучића остали без посла, који су премештени на мање плаћен посао или су на њихова места дошли други људи“, рекао је Веселиновић.

Нагласио је да ће грађани који сматрају да су оштећени, морати то и да докажу, да су у писаном облику указали или јавно саопштили да се противе поступању „режима“ и да у предвиђеном року поднесу захтев.

Додао је да ће истовремено с тим законом бити усвојен и Закон о пореклу имовине, којим се одузима имовина онима који не могу да докажу њено порекло, а који је СзС раније представио.

Веселиновић је казао да ће „оштећени“ грађани бити исплаћивани од продате имовине, одузете Законом о пореклу имовине.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић изјавио је да узбуњивачи раније нису излазили у јавност и указивали на проблеме, а да је сада другачије.

Рекао је да су Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић хвалили Закон о узбуњивачима када је донет, и позвали запослене да се излазе у јавност, али зна се како су прошли узбуњивачи који су пренели истину.

Навео је примере полицајаца у случају „Поточари“, узбуњивача Александра Обрадовића у афери „Крушик“, случај петорице жандарма осуђених на условну казну затвора због пребијања брата Александра Вучића, Андреја Вучића и брата министра финансија Синише Малог, Предрага Малог, као и на најновији случај Богосава Нешовића, запосленог у ЈКП Градска чистоћа, у Београду.

Нешовић који је и председник синдикалне организације „Слога“ у тој фирми, добио је отказ пошто се као узбуњивач обратио градоначелнику Београда Зорану Радојичићу и обавестио га да директор тог предузећа Марко Попадић под претњом отказом захтева од радника да „сакупљају сигурне гласове“ за владајућу Српску напредну странку (СНС).