Прочитај ми чланак

ПРЕДСТАВА ГОТОВА Укинута пресуда за наводне претње Вучићу

0

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је Александра Јанковић Аранитовић осуђена на шест месеци затвора условно због наводних претњи председнику Србије Александру Вучићу на Твитеру.

Поступак је враћен на поновно суђење због тога што није доказано да је објава на Твитеру изазвала осећај угрожености Вучића, објавио је данас Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Александра Јанковић Аранитовић је у јулу прошле године на Твитеру вређала Вучићеву децу, због чега је Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал покренуло поступак пред Вишим судом у Београду, који ју је у јануару ове године осудио на шест месеци условног затвора.

Она је све време трајања поступка, односно шест месеци, била притворена у Окружном затвору у Београду. Жалбу на пресуду Вишег суда су поднели њени адвокати Александар Оленик и Ивана Соковић тражећи да се Александра Јанковић Аранитовић ослободи оптужби. Жалио се и јавни тужилац који је био мишљења да казна затвора треба да буде „адекватна степену кривице“.

Судије Апелационог суда у Београду су утврдиле да у току суђења није изведен ниједан доказ из којег би се на несумњив начин могло утврдити да је порука коју је Александра Јанковић Аранитовић објавила на Твитеру, изазвала осећај угрожености Вучића.

У решењу у коју је ЦИНС имао увид, Апелациони суд наводи да се угроженост и узнемиреност Вучића није могла ценити без његовог испитивања.

Поред тога што је укинуло пресуду из јануара, веће Апелационог суда поступак против Александре Јанковић Аранитовић вратило је на поновно суђење.

Како је ЦИНС раније писао, у пресуди коју је почетком године донела, судија Вишег суда у Београду Јелена Шкулић протумачила је да је садржина твита Александре Јанковић Аранитовић таква да би „свакако деловала узнемиравајуће и имала карактер специфичне претње за свакога коме је упућена“.

С обзиром на то да се у том твиту помињу деца председника Србије, судија је сматрала да то „по природи ствари, неминовно погађа сваког родитеља, и то теже од било чега другог“. Међутим, у пресуди се нигде не наводи да је сам Вучић дао изјаву да се због твита осећао угроженим.

Судија Шкулић је закључила да је Вучић морао бити упознат с твитом јер је он остављен на његовом званичном налогу који он, по логици ствари, користи за твитовање и праћење реакција других људи.

Вучић је на конференцији за новинаре у априлу рекао да не користи ту друштвену мрежу.