Прочитај ми чланак

Председништво Србије – студенти: Избацити Милове дипломате из српских амбасада

0

Представници неколико студентских удружења предали су у Председништву Србије у Београду захтев да држава реагује на збивања у Црној Гори, а поводом усвајања Закона о слободи вероисповести у тој држави.

Председник Студентског клуба Правног факултета у Београду Немања Вучковић рекао је испред зграде Председништва да су студенти пренели три захтева које су претходно изнели и на протесту који су 27. децембра организовали испред амбасаде Црне Горе у Београду.

„Тражимо да Србија раскине уговор из 2014. године и да се откаже гостопримство црногорским дипломатама који су смештени у 40 зграда амбасада Србије, да се Србија због кршења међународних конвенција о људским правима и права српског народа у Црној Гори обрати међународним телима и да се о томе расправља у Савету безбедности Уједињених нација и Савету Европе, и на крају, да се амбасадор Црне Горе у Србији, Тарзан Милошевић, прогласи за непожељну особу“, рекао је Вучковић.

Након предаје захтева, представнике студентских удружења примио је Ивица Којић, шеф кабинета председника Србије, коме су поновили своје захтеве и тражили састанак са председником Александром Вучићем.

„Захтевамо конкретну реакцију српских власти на прогоне српског народа у Црној Гори“, рекао је Вучковић.

Он је додао да ће одговоре српских власти обелоданити 17. јануара на новом протесту у Београду за који, како кажу, имају подршку патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Иринеја.

Одговор институција и српских власти на захтеве студената биће саопштен на новом протесту који је планиран за 17.јануар у 18 часова на платоу испред цркве Светог Марка.

Црна Гора усвојила је Закон о слободи вероисповести 27. децембра, а Закону се оштро противи Српска православна црква, али и државни врх Србије и опозициони Савез за Србију.

За СПЦ спорна је пре свега формулација закона по којој ће „сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у власништво неке верске заједнице, бити препознати као државна имовина и уписани као културно благо“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!