Прочитај ми чланак

Председник Заветника говорио у Чешкој на Маршу за српско Косово!

0

stefan stamenkovski govori

Делегација Српског сабора Заветници присуствовала је Маршу за Косово и Метохију који је симболично на Сретење одржан у чешкој престоници.

Пријатељи српског народа у Чешкој, Словачкој и Пољској више година за редом организују протесте подршке српском народу на Косову и Метохију, а јавност у Србији имала је прилику да погледа и филм чешког редитеља “Отето Косово”, који је један од организатора ових догађаја.

spomenik ceska kosovo

Председник Српског сабора Заветници, Стефан Стаменковски, имао је прилику да се обрати данас пред више стотина грађана Чешке и захвали се на исказаној братској љубав и искреној подршци српском народу у тренуцима када се пред њима налазе ултиматуми да се потпуно и званично одрекне Косова и Метохије.

Преносимо говор у целини:

                                                   Драги пријатељи, браћо и сестре,

Велика ми је част што данас имам прилику да вам пренесем поздраве и  искрену захвалност целог српског народа на вашем труду и дугогодишњем залагању за српско Косово и Метохију.

Када је готово читава Западна Европа сатанизовала Србију, ширећи пропаганду и лажи, ви сте проговорили о отетом Косову и неправди учињеној над српским народом крајем 20. и почетком 21. века. Неизмерно смо захвални великом редитељу и праведнику Вацлаву Дворжаку који је подсетио читаву Европу на спаљене цркве, порушене манастире, поорана гробља, опустошена села, убијене цивиле, протеран народ и страдање Срба на Косову и Метохији кроз векове. Ви сте имали смелости да проговорите о етничком чишћењу над Србима и изазовете антисрпску хистерију једне од одговорних за тај стравичан злочин над нашим народом.

У овом часу када је Србија понижена страшним притисцима и када се пред њом постављају ултиматуми да призна независно Косово и одрекне се своје Свете земље, своје историје, свог националног поноса, ваша подршка велико је охрабрење.

Наша братска љубав и велико пријатељство наших народа нису случајни, већ своје корене налазе у заједничкој прошлости и страдању.

Ми се данас сећамо и великог моралног чина чешких војника током Првог светског рата, које је Аустроугарска приморала да ратују за њене интересе и под њеном командом. Када је 1914. године бројно, технички и војно далеко надмоћнија Аустроугарска напала Србију  и када је аустроугарска казнена експедиција мучки убијала српски народ, силовала жене, палила светиње, вешала свештенике, стрељала децу, Србија се храбро борила на планини Цер и однела прву савезничку победу. У самом јеку те чувене Церске битке сви војници 28. Чешког пука кренули су према српским положајима да се предају  певајући песму ”Хеј Словени” и узвикујући: ”Ми смо браћа!”У паљби аустроугарске артиљерије чешки пук је десеткован, а многи војници изгинули, али су Срби након битке сакупили њихове кости и сахранили их у Спомен костурници где и данас почивају заједно са 3 500 изгинулих српских војника. Наш завет је да никада не заборавимо ту братску љубав наших предака о којој сведоче и заједнички гробови.

Србија неће заборавити ни Томаша Масарика који је у аустроугарском парламенту изнео доказе и натерао Беч да повуче тужбу против Срба за наводну велеиздају.

Као што су наши преци из златне Прахе у Србију долазили након школовања, носећи знање и искуство, ми ћемо се сутра вратити у отаџбину са поруком да је Чешка данас уз Србију, да је Чешка данас уз српско Косово и Метохију и да ћемо се заједно, упорно и непредано борити за наше независне, суверене државе и слободу наших народа!

Још у средњем веку ваш велики краљ Карло Четврти писао је српском цару Душану називајући га најдражим братом,они су веровали у слободну Европу, у Европу правде и поштовања, у братски савез и истинско јединство српског и чешког народа и словенских душа.

И ја сам данас овде дошао да вам кажем да ми тај њихов савез и даље поштујемо.

Живела Чешка! Живела Србија!

(Србин.инфо)