Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК ШИРИ ПОСАО Тома пече ракију од шаргарепе?!

0

Томислав Николић, председник Србије, одавно је познат као неко ко воли да испече добру домаћу ракију, али како „Ало!“ сазнаје, осим „томоваче“ од крушке и шљиве, шеф државе се опробао и у прављењу ракије од - шаргарепе!

r

„Мојој ракији нема равне“: Томислав Николић, Фото: М. Јошида

Томислав Николић, председник Србије, одавно је познат као неко ко воли да испече добру домаћу ракију, али како „Ало!“ сазнаје, осим „томоваче“ од крушке и шљиве, шеф државе се опробао и у прављењу ракије од – шаргарепе!

Како сазнаје наш лист, Николић, који је своје умеће у прављењу омиљеног српског алкохолног пића од шљиве и крушке довео до савршенства, одлучио је да се опроба и у печењу ракије од, на пример, лубенице и шаргарепе.

– Томислав Николић је решио да у својој колекцији има и егзотична пића, те ће тако својој колекцији „томовача“ придодати и ону направљену од лубенице и шаргарепе – каже за наш лист извор близак кабинету председника Србије.

Према његовим речима, Николић сировине набавља углавном од српских сељака, а купује само органске производе.

t

Шефе, који ти је враг?, Фото: промо

– За „томовачу“ се откупљују најбоље сорте воћа и поврћа из Краљева, Чачка и Крагујевца, а у хладњачама је послагано разно воће и поврће и осим шљива, крушке и кајсије, могу се наћи и лубенице и шаргарепе – каже нам наш саговорник и додаје да у самој дестилерији постоји неколико технолога и њихових помоћника који током целе године прате процес печења ракије.

Милан Простран, један од најпознатијих агротехнолога у Србији, каже за „Ало!“ да струка и он признају само ракију направљену од воћа.

– Вино се прави од грожђа, а ракија од воћа, то је оно што струка каже, а све остало су будалаштине, тако и ракија од шаргарепе, лубенице, тикве, паприке и слично – каже нам агротехнолог Простран.

За „томовачу“ специјална флаша!

За потребе флаширања „томоваче“, а према ранијем писању медија, у стаклари у Параћину изливена је специјална флаша са словом „Т“, које се налази испод грлића, и удубљењем које личи на шајкачу. Томислав Николић често покоји литар своје ракије поклони и страним гостима, па је тако једна флаша завршила и код Владимира Путина.