Прочитај ми чланак

Председник општине Косовска Митровица не очекује ништа ново од дијалога

0

(Бета)

Председник општине Косовска Митровица Драгиша Влашковић изјавио је данас да од сутрашњег наставка преговора Србије и Косова не очекује ништа ново, док бивши државни секретар за Косово и Метохију Оливер Ивановић сматра да ће сутра у Бриселу бити постигнут договор.

mitrovica_vlaskovic_0503
Влашковић је за Агенцију Бета рекао да очекује да ће институције Србије остати на Косову и после сутрашњих преговора.

„Једино институције државе Србије могу да држе срспки народ на Косову и Метохији, а све остало је непознаница и бојим се да би условило исељавање више од половине Срба из покрајине“, рекао је Влашковић за агенцију Бета.

Власковић није хтео да прецизира шта би се десило уколико би се у Бриселу постигли споразуми неприхватљиви за косовске Србе, али је наговестио да ће се то разматрати сутра.

Бивши државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић очекује да ће сутра у Бриселу доћи до договора. Ивановић је за Агенцију Бета оценио да домаћа јавност није обавештена о садржини преговора.

„Важно је да се договор постигне и да се дијалог не прекида, овим резутлатима се отвара ново поглавље, честе комуникације две стране су у интересу стабилизације прилика не само на Косову и у Србији, већ и на читавом Балкану“, указао је Ивановић, оснивач грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“.

Осма рунда преговора биће сутра у Бриселу где ће челници Владе Србије Ивица Дачић и Александар Вучић разговарати с премијером Косова Хашимом Тачијем о овлашћењима поредложене заједнице српских општина.

За Србију, по речима председника Томислава Николића, није прихватљиво да будућа војска Косова буде и на територији заједнице српских општина, а важно је да та заједница одлучује о локалној полицији и правосуђу.