Прочитај ми чланак

Председник Николић: Никада лоше о Шешељу, посетио бих га у Хагу!

0

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да би посетио свог кума и председника Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља у притвору Хашког трибунала, али да то зависи од Шешеља.

Он је за РТС још истакао да држава мора да реагује и „у сред бела дана“ сруши споменик у центру Прешева, али и да Србија никада не би требало да уђе у НАТО и да о изборима не треба размишљати у првој половини године због евроитенграција.

Влада је дала резултате
„Шешељ је мој кум и никада нисам рекао лошу реч о њему, па нећу ни сада. Шешељ је према мени у последње време имао јако негативан став, али то је његово право, он се налази у посебним условима, има право и на посебне ставове.

Убеђен сам да нисам заслужио да ме памти по злу, али то је оно што он носи на својој робији и због чега ја не могу превише да се љутим“, рекао је Николић Радиотелевизији Србије.

Упитан да ли би као председник Србије посетио Шешеља, Николић је одговорио: „Да, али тај обилазак, пошто ја знам Војислава Шешеља, зависи искључиво од његове сагласности“.

Томислав Николић и Војислав Шешељ
Министар правде (Никола Селаковић) је наговестио да би желео да га обиђе, али сада, када је човек у затвору, он одлучује кога жели да прими. На његовој страни је одлука“, рекао је Николић.

Николић је навео да је Шешељ „симбол због чега Срби одлазе у Хаг“, док су неки Хрвати, Муслимани и Албанци ослободјени оптужби у Хагу.

„Заиста су неупоредиви примери да Шешељ буде 10 година у Хагу, јер се бавио политиком, а да командант војске која је вршила ратни злочин буде ослобођен оптужби. То је мој лични став и лични однос према Шешељу и другима“, рекао је Николић.

Хашки трибунал |
„Када је пред Хашким трибуналом ослобођен хрватски генерал Анте Готовина, рекао сам да би тада требало пустити све Србе из Хага, а сутрадан сам доживео да група радикала дође пред Председништво и виче „Томо, усташо“, али очигледно да је то моја судбина и крст који ћу морати да носим“, навео је председник Србије.

Николић је био најближи Шешељев пријатељ и сарадник од 1990. године до септембра 2008. године, када је са Александром Вучићем напустио СРС и основао Српску напредну странку.

Срушити споменик у Прешеву у сред бела дана
Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да држава мора да реагује и „у сред бела дана“ сруши споменик у центру Прешева припадницима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца ако то Албанци сами не ураде.

„Србија мора да реагује и Србија ће реаговати. Споменик би требало да уклоне сами Албанци и њихове политичке водје на југу Србије ако желе да покажу да свој народ воде тако да добро живи у Србији.

Ако то не буде, Србија би у сред бела дана требало да сруши ту таблу и покаже да тако нешто није дозвољено њеним законима“, рекао је Николић Радиотелевизији Србије.

Не може се кажњавати човек који има 0,2 промила алкохола у крви и потпуно је свестан или онога ко је прошао кроз црвено светло, а да се опрашта онима који руше државу и руши основне постулате зато што их има много, рекао је Николић.

Прст у око: Споменик припадницима ОВПМБ-а у Прешеву
„Па, и криминалаца може да има много, па да ли могу да победе државу, да преотму државу“, упитао је Николић.

Николић је истакао да подржава Владу Србије да „оног часа када донесе одлуку“ да уклони споменике то и уради.

„Спреман сам да сносим ризик да неко из домаће или светске јавности државу нападне због тога. То нигде у свету није дозвољено, па неће бити ни у Србији“, рекао је Николић.

Николић је навео да су у току разговори са политичким представницима Албанаца са југа Србије и да би требало да буде спречена посета „назови министарке из Приштине која је требало да додје инкогнито“ и положи венац на тај споменик.

„Србија мора да покаже одлучност као што је показује у борби против криминала или инвестицијама, тако би требало и на овим наизглед безазленим стварима. Ово није мала ствар, тиче се тога да ли се зло сече у корену или се се пушта да буја“, рекао је Николић.
 
Никад у НАТО!
Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србија никада не би требало да уђе у НАТО и да се о томе изјаснила и Скупштина Србије, а да би онај ко хоће другачије да одлучи морао да се консултује се грађанима.

„Никада нећу предложити да удјемо у НАТО нити ћу бити сагласан ако би грађани Србије донели такву одлуку. Партнерство за мир је максимум у којем би ми требало да сарадјујемо са НАТО-ом“, рекао је Николић Радиотелевизији Србије.

Николић је навео да је у Бразилу разговарао са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фог Расмусеном који, како је рекао, није имао одговоре на два питања председника Србије, па му је Николић рекао да без тих
одговора „немају о чему да разговарају“.

НАТО на Космету
„Питао сам га у којим би границама Србија ушла у НАТО ако би се то, хипотетички, догодило данас, пошто НАТО после тога гарантује те границе и да ли НАТО признаје да је Косово део Србије. Рекао је да нема одговор на то питање“, навео је Николић.

Председник Србије рекао је да је затим генералном секретару НАТО-а поставио „лакше питање“ – ако Србија данас уђе у НАТО, може ли сутра српски батаљон да буде распоређен на Косову у саставу НАТО-а, али му је Расмусен одговорио да нема одговор ни на то питање.

„Ја сам му рекао да без одговора на та питања немамо о чему да разговарамо са НАТО-ом“, рекао је Николић.

Николић је навео да Србија никада неће бити у војном савезу нити ће бити редовног војног рока.

„Нећемо имати обавезне обуке, имаћемо специјалне јединице и све док и остали око нас не буду одлучили да седнемо и укинемо претње једни другима, Србија мора да има војску“, рекао је Николић.
 
Не размишљати о изборима у првој половини године
Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да би, због онога што државу следеће године очекује у процесу евроинтеграција, било лоше уколико би неко решио да у првој половини године одржи ванредне парламентарне изборе.

„Србију у јуну чека одлука о датуму почетка преговора са ЕУ, и нема времена за трошење на кампању. Мислим и да ће опозиција да бежи од избора до краја мандата, јер су у успону странке које чине власт“, рекао је Николић гостујући на Радио-телевизији Србије.

О изборима не треба размишаљати
Према његовим речима, иако је Српска напредна странка, према истраживањима, све јача, Србија ништа не би добила изборима који би, на пример, били одржани у марту.

„Много тога зависи од јуна, после тога избори могу да буду одржани“, рекао је Николић, упозоривши да ће градјени Србије „‘тешко да преживе на начин који би био прихватљив ако не отпочну преговори са ЕУ“.

Николић је истакао да је уверен у наставак раста рејтинга СНС, констатујући да напредњаци, с обзиром на политичке околности и смањену активност опозиције, имају разлога да очекују победу и на следећим изборима.

 

(Агенције)