Прочитај ми чланак

Председник Николић: Не пристајемо да је власт Приштина на целом Космету

0

NIKOLIÆ I VUÈIÆ(Танјуг)
Председник Томислав Николић изјавио је вечерас да постоји граница коју Србија не сме да пређе, а то је потпуно простирање институција из Приштине на целу територију КиМ.

Николић је и додао да без Србије нема независности Косова што је адут да се Приштина у разговорима натера да прихвати оно што је разумно и нормално.

Николић је у интервју Хепи ТВ рекао да је Србија својевремено прихватила да ЕУ организује разговоре између Београда и Приштине зато што жели да испуни услове ЕУ чиме би помогла себи да отпочне преговоре и једног дана буде њен пуноправни члан .

Да је тада неко размишљао о томе да су то уствари преговори о независности КиМ, одустао би, сматра Николић, од те идеје и све би остало у оквиру СБ УН, „тамо где је и место“. 

Међутим, додао је председник Србије, сада је то веома тешко јер постоје различите блокаде и у самом СБ УН.

„Како постоје државе које никада неће признати независност (Косова) тако постоје и оне које су то признале а имају исто право вета и ту је потпуна блокада…и због тога сам и раније говорио да без Србије нема независности Косова и Метохије и да је то уствари адут да се Приштина натера да прихвати оно што је разумно и нормално“ рекао је Николић.

Николић је рекао да претпоставља да из Брисела има „тихог“ притиска на чланове нашег преговарачког тима и сараднике и непосредно председника Владе и првог потпредседника да попусте.

„Али сасвим је јасно да постоји граница коју Србија не сме да пређе – та граница је потпуно простирање институција из Приштине на целу територију КиМ, посебно простирање на четири општине на северу КиМ, јер би то значило да Срби нестају са тог простора…Ми имамо подршку Срба за овакво понашање и то је очигледно и само оваквим понашањем можемо да одбранимо Србију“ рекао је председник државе.

Он је подвукао да Србија тражи наставак преговора, да је попустила чак и од става са којим је отишла на преговоре али да је даље немогуће. 

Николић је навео и да од три услова које је Србија поставила прихватање само једног, не значи да је то прихватљиво за Србе.