Прочитај ми чланак

Председник ЦИК БиХ: Размотрићемо могућност поништења избора у Републици Српској

0

Председник Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) Суад Арнаутовић изјавио је вечерас да ће бити размотрено питање могућности поништења избора у Републици Српској.

„Размотрићемо сва питања која закон нуди. Теоретски, закон је то предвидео. Ако је на бирачком месту током гласања или током пребројавања гласова дошло до таквих неправилности које утичу на резултате избора онда је ЦИК дужан да то поништи“, рекао је Арнаутовић у емисије „Резиме“ Телевизије Федерације БиХ (ФТВ).

Он је тако одговорио на питање да ли је могуће поништење избора у РС, додавши да ће „у сваком случају то питање бити расправљено“.

Арнаутовић је даље казао да ЦИК БиХ „апсолутно поступа у складу са Изборним законом БиХ“, додавши да су прописане четири радње да би се дошло до коначних резултата избора.

„Утврђивање резултата, потврђивање резултата, овера да се до тих резултата дошло у складу са Изборним законом БиХ и на крају објава у службеним гласницима“, казао је он.

Додао је да је ЦИК сада на првом кораку, утврђивању избора, наглашавајући да је огроман притисак на ЦИК.

„А то је у оквиру наше редовне делатности. Поставља се питање какво је право повређено СНСД-а или било које друге странке наредбом ЦИК-а да се правилно утврде изборни резултати“, истакао је Арнаутовић.

Он је још казао да нису сви чланови ЦИК-а нису сви били сагласни да се поново броје гласови за председника РС, попут Владе Рогића.

„Владо Рогић је био и против одлуке о расписивању избора. Он је сматрао да није требало ни расписати изборе“, додао је Арнаутовић.

Он је навео да постоји 14 појавних облика могућих изборних превара, наглашавајући да су Изборниом законом БиХ прописане прекршајне санкције, од новчаних казни до санкција забране рада у огранима за провођење избора за четири године.

Председник ЦИК-а је даље рекао да „нема никакве тромости у бројању резултата“.

„Све је у складу са временским планом и законом. Наш рок је 22. октобар да утврдимо резултате. Можда ћемо за све нивое утврдити, можда за један нећемо стићи до суботе. Рок је да изборе потврдимо до 2. новембра“, казао је Арнаутовић.

Он је рекао и да добро разуме измене Изборног закона које је наметнуо високи представник у БиХ Кристијан Шмит.

„Не подржавам их у целости и то сам високом представнику и казао. Овим изменама ми као орган се уводимо у једну доста проблематичну ситуацију. Он је од готовине направио вересију“, оценио је Арнаутовић.