Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ: Имам два аргумента за повлачење признања Косова

0

Председник Чешке Милош Земан рекао је о чему ће говорити на састанку с премијером и председницима оба дома парламента у вези с повлачењем признања Косова.

Он је казао да ће као аргумент за повлачење признања Косова изнети да су актуелни косовски званичници под кривичном истрагом Хашког трибунала због ратних злочина, као и да не би тражио повлачење признања ако би у Приштини на власт дошле демократске странке неоптерећене прошлошћу.

„Наравно да да. Али сувише сте велики оптимиста када претпостављате да ће се то десити. Нажалост демократске странке имају на Косову веома слабу репрезентацију“, казао је председник Земан чешким новинарима који га прате у посети Београду, на питање да ли би ситуацију око повлачења признања променила изборна победа демократских странака на Косову.

Чешким новинарима у пратњи Земан је навео да за покушај да издејствује повлачење признања Косова има два аргумента. Први је тај да је Посланички дом чешког парламента својевремено усвојио резолуцију у којој позива чешку владу да не признаје Косово а тадашња влада премијера Мирека Тополанека то није поштовала и признала је Косово у мају 2008. године.

„Други аргумент је то што се Хашки трибунал бави и злочинима извршеним на косовској територији. Морате да признате да ако су водећи политичари на челу са премијером под истрагом за ратне злочине, то је нешто друго него када би били под истрагом за привредни криминал. Претпостављам да ћу на саветовању званичника, то су четири човека, покушати да применим те аргументе или ће ми то поћи за руком или не, то је живот“, казао је данас Земан, јавља чешка новинска агенција ЧТК.

Земан је додао да на самит председника земаља Вишеградске групе и Западног Балкана почетком октобра у замку Лани крај Прага намерно није позвао председника Косова Хашима Тачија а јесте председника Србије Александра Вучића.

„Желео бих помирење косовских Албанаца и Срба. Али једно је жеља, нешто друго сурова реалност“, рекао је чешки председник.

Земан је такође упозорио да царине од 100 одсто на српску робу сигурно није корак којим би косовске власти ишле ка компромису.