Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ у Хрватској: У други круг иду Милановић и Колинда, Шкоро трећи

0

Кандидат Социјалдемократске партије (СДП) и бивши председник владе левог центра Зоран Милановић води са 29,53 одсто гласова на председничким изборима у Хрватској, а друга је актуелна председница Колинда Грабар-Китаровић с 26,94 одсто, показују резултати на основу узорка од 93,80 одсто пребројаних гласова.

 

Трећи на листи кандидата је Мирослав Шкоро, који је освојио 24,38 одсто гласова бирача.

Према најновијим излазним анкетама, поредак међу водећим кандидатима на председничким изборима у Хрватској остао је исти, али је смањена разлика између другопласиране кандидаткиње ХДЗ Колинде Грабар-Китаровић и кандидата деснице Мирослава Шкоре који је трећи.

Излазне анкете показују да Милановић осваја 28,69 одсто, Грабар-Китаровић 25,63 одсто, а Шкоро 24,26 одсто.

Излазна анкета обухвата Хрватску, без гласова из дијаспоре, а због мале разлике, очекује се да би гласови из БиХ могли да утичу на коначан резултат. Бирачи из те земље уобичајено су ХДЗ и десним кандидатима.


У БиХ и Србији највише гласова освојила Грабар Китаровић

Држављани Хрватске у БиХ и Србији највише гласова на председничким изборима у Хрватској дали су Колинди Грабар Китаровић, подаци су Државне изборне комисије.

На другом месту је независни кандидат Мирослав Шкоро са освојених 27,81 одсто гласова, док је Зоран Милановић освојио 4,32 одсто гласова.

Осталих девет председничких кандидата освојило је мање од један одсто гласова бирача у БиХ.

На основу обрађених свих бирачких места у Србији, Китаровићева је освојила 292 гласа или 40,61 одсто гласова, Милановић 153 гласа или 21,27 одсто, а Шкоро 147 гласова или 20,44 одсто.

На два бирачка места у Србији – у Амбасади Хрватске у Београду и Конзулату у Суботици гласало је укупно 719 лица са правом гласа.