Прочитај ми чланак

Председниче, саберите се: Имамо ли хране или ћемо помрети од глади

0

“Имамо сардине, пиринча, соли, пшенице, дуготрајног млека, имамо свега…”. “Биће довољно хране, бензина, нема потребе да правите залихе, понашајте се нормално”. “Робне резерве су пуне”. “Робне резерве су опљачкане”. “Србија је земља хране, биће довољно и за комшије. Ово је наших пет минута”. “Хране неће бити довољно и то вам сад саопштавам са сигурношћу”.

Ово нису тек тако набацане реченице, већ поруке које су грађани Србије добили од председника Александра Вучића и његових најближих сарадника у последњих два и по месеца. Стога је извесно да у овом тренутку не постоји особа у Србији којој је јасно да ли имамо довољно хране или нас чека време глади. Укључујући сам државни врх.

Од почетка руско-украјинске кризе главно питање које је у јавности наметнуо председник Србије Александар Вучић била је снабдевеност храном. Од те седнице Савета за националну безбедност, одржане крајем фебруара, после које је председник махао папирима, показивао бројке и графиконе и говорио о пиринчу и конзервама, све је почело да личи на један велики циркус у којем Вучић и његови сарадници делују по принципу раштимованог оркестра.

Идемо редом…

Неко ме (нас) је слагао…

Крајем фебруара у представљању закључака Савета за националну безбедност, заказане због руско-украјинске кризе, Вучић је рекао да имамо пшенице и кукуруза за наредних шест месеци.

“Урадили смо пуно да обезбедимо све за земљу, од енергената до хране. Кукуруза има за наредних 6 месеци, све што је било кухињске соли купили смо, имамо дуготрајног млека за 60-90 дана, купили смо много пиринча, обезбедили смо уље… Наши магацини су пуни, магацини су у Шиду, Митровици, Пазови… Имамо свега”, рекао је Вучић.

То је потврдио и на Инстаграму 4. марта када је грађанима Србије поручио да не брину и не наседају на дезинформације везане за несташицу горива или хране.

“Биће довољно хране, бензина свега што нам је потребно у будућности јер одговорна и озбиљна српска држава за то се постарала”.

Затим је 7. априла рекао да га је неко слагао и да су нам залихе на које се позивао опљачкане.

“Нема пшенице у силосима, продали су и ставили себи у џеп. Исто је и са одбрамбеном индустријом, нема ракета и граната”, саопштио је Вучић и рекао да недостаје робе у вредности од два милиона евра.

Министар привреде Бранислав Недимовић 3. маја каже да хране има и за извоз.

“Србија је земља хране, а сада је дошло њених „пет минута“ због светске кризе у сектору прехрамбених производа, који ће бити у будућности стратешки производ. У Србији има довољно хране. Чињеница је да Србија има робе довољно за себе и за окружење, и да претекне, да може да извози на друге просторе“, рекао је Недимовић и додао да ће Вучић 6. маја у обраћању јавности добар део свог излагања посветити храни.

А Вучић је 6. маја у петој тачки свог излагања рекао:

“Напунили смо робне резерве, имамо довољно велике количине и пиринча, уља, кукуруза, шећера кристала, пасуља, сардина у уљу и кухињске соли.

Што се хране тиче, нема проблема у Србији, а у стању смо да обезбедимо готово цео регион”, рекао је Вучић и најавио повећање плата и пензија и нову туру помоћи за младе у износу од 100 евра.

Девет дана касније – катаклизма.

Гладоваћемо, али нова помоћ за младе

„Требало би размишљати хоћемо ли имати довољно бензина, угља, гаса… Хоћемо ли моћи да преживимо. Зима која долази биће најтежа на планети земљи у последњих 70 година. Проблем је што нико не жели никог да чује, осим свог навијачког става. Оно што је сигурно то је да ће недостајати много хране. Енергената има довољно, али због сумануте политике са свих страна ће бити они неће бити доступни. Не зато што нема довољно. Међутим, хране неће бити довољно и то вам сад саопштавам са сигурношћу“, рекао је Вучић и као да је то мало додатно застрашио јавност изјавом да је нуклеарни рат врло реалан сценарио”.

И таман кад су грађани помислили “то је то, сви ћемо помрети од глади”, министар финансија Синиша Мали демантује председника.

Само дан касније каже министар “што се тиче хране, имамо свега” и као да ова светска криза није ништа, подсећа да је почела пријава за исплату 100 евра за младе.

Предизборно манипулисање

Главна уредница портала „Нова економија“ Биљана Степановић каже да ово није први пут да председник Србије својим изјавама прави пометњу међу грађанима.

“Мислим да се на овај начин наставља једно неодговорно понашање. Није ово први пут да Александар Вучић диже панику и прави пометњу својим контрадикторним изјавама. Шта ми као грађани можемо да закључимо из свега? Или Вучић не зна каква је заиста ситуација или је знао да је ситуација лоша, али нас је до избора уверавао да има свега. То је врло непоштено и значи да је председник манипулисао како би добио изборе”, каже Степановић.

Шта се крије иза жита

Степановић каже и да су врло збуњујуће Вучићеве изјаве око жита и брашна.

“Вучић је прво рекао да су нам магацини и робне резерве пуни, потом је забранио извоз жита и изазвао пометњу, онда је опет одобрио извоз, па смо накнадно сазнали да нешто брашна и увозимо. Кад сам причала о томе напала ме је премијерка Ана Брнабић, рекавши да ми никакво брашно не увозимо, па сам морала да цитирам председника и на крају се испоставило да ипак увозимо. Нешто мало, али увозимо. Све то ствара такву страшну збрку и пометњу међу људима, јер не знају шта је истина. Значи или нас је председник обмањивао да имамо свега како би добио изборе или нас сад обмањује и плаши несташицом хране, како би нам преусмерио пажњу са нечег значајнијег. Шта год да је у питању, то није државничко понашање”, закључује Степановић.