Прочитај ми чланак

Предраг Петровић о Орлићу као шефу БИА: Све је горе, имали смо Гашића, Вулина…

0

"Именовање Владимира Орлића за директора БИА није изненађење, јер је он верни партијски човек, који ће пре свега спроводити Вучићеву вољу", рекао је за Н1 Предраг Петровић, директор истраживања Београдског центра за безбедносну политику.

„Није изненађење што је Владимир Орлић именован за директора БИА с обзиром на то да је он веран партијски човек који ће спроводити пре свега вољу председника Србије Алкесандра Вучића, уместо да спроводи безбедносно обавештајну политику Србије“, рекао је Петровић.

Он је објаснио да би у „нормалним“ државама, то што Орлић нема никакво искуство у обавештајном раду можда и представљало велики проблем, али да када је реч о Србији то свакако није случај.

„Било би добро да на месту директора БИА буде неко ко има искуство у безбедносно-обавештајним пословима, јер шеф БИА треба да спроводи безбедносну политику државе. Треба да буде окружен професионалцима како би заједно спроводили такву политику. Међутим, ни то се неће догодити, јер и ти професионалци у БИА поступају пре свега по политичкој вољи“, рекао је за Н1 Петровић.

Континуитет односа које Вучић има према безбедносним и државним институцијама се, каже Петровић, види још од именовања Александра Ђорђевића за директора БИА.

„Ђорђевић је, како је говорио тада Вучић, његов колега са студија. Александар Вучић га је фактички инаугурисао и говорио је за њега да је врсан правник. Од Ђорђевића па до данас је све горе. Имали смо Гашића, па Вулина, па једно време нисмо имали директора БИА, што показуе да ти професионалци у БИА могу да раде и без директора, јер су у директном контакту са политичким врхом и поступају по његовој вољи“, навео је Петровић.

Међутим он подсећа на то, и да је управо пре избора Ђорђевића, та јако важна безбедносна институција била без директора и то захваљујући Вучићу, како се сам у то време хвалио.

„Вучић је већ тада почео да показује жељу за ванинституционалном моћи. Он је у то време био први потпредседник владе и јавно је саопштио да управо он кочи именовање новог директора БИА. Већ тада је све указивало на то да ће сва моћ инстутуција бити измештена из њих и да ће се неформалним каналлима слити у Вучићеве руке“, објаснио је Предраг Петровић.

Он истиче и да Према Закону о основама уређења служби безбедности, Савет за националну безбедност само даје мишљење о именовању директора БИА које није обавезујуће, већ је само саветодавног карактера.

„Али тиме што је управо саопштено из Савета да је дата сагласност, а не из Владе после именовања, шаље се порука да иза Орлића чврсто стоји Вучић, а што показује његов однос према безбедносним институцијама“, закључио је за Н1 Петровић.

Према закону о БИА радом агенције руководи директор кога поставља и разрешава Влада.

Подсећамо, Савет за националну безбедност дао је на данашњој седници сагласност да функционер и посланик Српске напредне странке Владимир Орлић буде именован за директора Безбедносно-информативне агенције, саопштено је из кабинета председника Србије.