Прочитај ми чланак

Предлог за смену Ђукановића у процедури

0

Предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе повриједио Устав, односно поступак за разрјешење предсједника Црне Горе, објављен је данас на сајту Скупштине, па је формално у процедури.

Предлог је потписао 41 посланик ДФ-а, Демократске Црне Горе, Уједињене и Праве Црне Горе, Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије (СНП), Покрета за промјене (ПзП) и ЦИВИС-а.

printscreen

У предлогу је наведено да је предсједник Црне Горе повриједио члан 95 став 5 Устава Црне Горе јер није позвао на консултације за разговоре о мандатару за састав владе све представнике политичких партија заступљених у Скупштини, што је био дужан да учини.

„Наиме, позив нијесу добиле партије: Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија и Савез грађана ЦИВИС, док је позвана Либерална партија која има једнако мандата као и претходно набројане странке. Такву селективност Устав Црне Горе не познаје. Констатујемо да Ђукановић тим чином није позвао на разговор ни Миодрага Лекића који је договором парламентарне већине добио подршку 41 посланика да буде мандатар за састав нове Владе, а који је као предсједник партије Демос њен представник, што је јасна повреда највишег правног акта”, наводи се у предлогу.

Додаје се да је такође неуставно његово позивање на потписе посланика као услов за предлог мандатара јер таква обавеза по Уставу не постоји.

„Из јавне подршке свих чинилаца парламентарне већине од 41 посланика, Ђукановић се могао недвосмислено увјерити да Миодраг Лекић има неспорну подршку да буде мандатар за састав владе. Према томе, то је била општепозната ствар која се у праву додатно не доказује“, пише у образложењу Предлога за покретање поступка.