Прочитај ми чланак

Предизборно истраживање због којег је Вучић откачио СПС!Ђилас: Опозиција стиже СНС

0

Октобра 2020. године 54,3% грађана Србије, Александру Вучићу је дало оцене четири и пет. Јануара 2022. 10% мање, 44% људи. Тог истог октобра је 27,5% грађана Србије дало оцене Александру Вучићу један и два. Данас је њихов број 38,9%. Некад је разлика била 27% у корист добрих оцена, данас је разлика 5%. И то на истраживањима која се раде телефоном, где је део узорка мобилни телефон, али је велики део и даље фиксни телефон. Из тога можемо логично да закључимо да те разлике плуса и минуса више нема, односно, да је вероватно минус данас тај који је већи од позитивних оцена - оценио је лидер ССП, Драган Ђилас, који је презентовао најновије истраживање јавног мњења у Србији.

Излагање Драгана Ђиласа преносимо у целини:

– И то су најважнији подаци које треба да знате ових дана, кад нас бомбардују разним бесмисленим истраживањима, које онда преносе разни медији. Нажалост, највише медији Унитед групе, јер сте Ђорђа Вукадиновића и његово нетачно истраживање могли да гледате и на Н1 и на Новој С и да читате у Данасу, а и дан данас видим иде доле натпис како су Божо Прелевић и Зец боље оцењени од осталих кандидата.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Dragan Đilas (@djilas_dragan)

Нисам желео да причам ни о томе, ни о свему ономе што се дешавало 15 дана, док нисмо завршили тај велики посао, док се сви нисмо договорили и дошли до заједничких кандидата. Тај посао није био лак, био је посебно тежак за председничког кандидата, кад је у питању Народна странка, због личних односа. Али морам и данас да кажем, да је и господин Вук Јеремић, а и цела Народна странка личне ствари ставила са стране и подржала онога за кога смо већином закључили да може да буде заиста прави кандидат и да победи на изборима за председника Републике Србије, а то је господин Здравко Понош.

Пошто се у медијима појављују информације да су коалициони партнери ССП-а из медија сазнали кога ми предлажемо, ја ћу вам показати папир који има пет тачака и који смо на састанку пре тачно 15 дана у нашим просторијама дали свим нашим коалиционим партнерима, где су наши предлози и о томе шта ћемо причати и како ће се ко понашати и да понудимо још једном групацији око Зелених да идемо заједно бар на републичку листу, да имамо једног председничког кандидата и под тачком четири јасно пише да ССП предлаже својим коалиционим партнерима господина Поноша. И у тачки пет се бавимо београдским изборима. Значи, то је прва чињеница да бисте знали како је до тога дошло и ја још једном да поновим, сви наши коалициони партнери су показали висок степен одговорности који је неки гарант сутра, када буду власт у овој земљи, да ће се на исти начин понашати о најважнијим државним питањима.

Када је у питању само истраживање, у медијима је до сад, углавном, са изузетком нових новина Нова, постојало само истраживање Ђорђа Вукадиновића. Свако је из тог истраживања узимао оно шта му одговара, а није слушао оно што му нажалост или на срећу не одговара. Не улазећи у квалитет тог истраживања, за које имам огромне примедбе од узорка, људи, како је подељено по Србији, године, да вас сад тиме не замарам, и у том истраживању су сви председнички кандидати у 3%, а по самом истраживању, како је рекао и сам Вукадиновић, грешка је плус-минус 3%.

Што се тиче нашег истраживања, а ми га радимо, само да вас подсетим, већ годину и по дана и врло често сам на овом месту презентовао те податке и говорио какве су шансе опозиције, колико има удружена опозиција, никад не наводећи рејтинге појединачних опозиционих странака, јер то заиста није важно. Важно је само како да победимо ово зло и да овај систем, напокон, почне да се мења.

По истраживању које смо му последње радили, а радили смо три само у два месеца (крај новембра, крај децембра и крај јануара). По овом последњем, у дуелима против Александра Вучића, професор Зец имао би 28,7% на данашњи дан. Мариника Тепић 27,8, трећи је Здравко Понош са 27%, четврти је Дејан Шошкић са 26,1%, пети је Божо Прелевић а 25,9% и Мирослав Алексић са 24,1%. Видите и сами да су то разлике 1-2% и то не може да буде пресудно кад се одлука доноси. Господин Зец је јавно рекао да за то није заинтересован.

Ми смо се определили да госпођа Тепић, као најбоља, испред нас води парламентарну листу, јер у парламенту се бира влада. Влада спроводи, пре свега, ставове већине, који су за њу гласали. Председник државе је човек који мора да мисли и о ставовима већине, али и о ставовима мањине, јер је он симбол државног јединства. И таквог смо кандидата тражили и нашли га у господину Здравку Поношу.

Да не говорим о томе да поредити рејтинге политичара, који имају огроман број негативних оцена, јер се баве политиком, јер су мета напада сваки дан и људи које никада нико није напао, малтене, зато што таблоиди, пинкови, хепији су заузети нама који се бавимо политиком, или онима који су нестраначке личности, а говоре пуно критикујући власт, заиста није реално и није упоредиво и то ће вам апсолутно сваки човек који се тим бави рећи.

У сваком случају можемо да кажемо да је било више добрих кандидата, да смо се определили за овога за кога верујемо да може добије највећу подршку, али и кога можемо да замислимо сутра поред заставе Србије, грба Србије, како поносно стоји као председник Србије, као симбол народног јединства, као човек који може сутра да ову подељену Србију приближи и на крају да је уједини.

У овим нашим истраживањима бавили смо се и оним стандардним питањима које смо стално постављали, па ћу вам сад дати просек последња три на питања. На следећим изборима гласаћу сигруно за Александра Вучића и СНС или против Вучића и СНС-а, 35 према 31,9, 32 одсто, трећина нема став.

А када смо их питали – Да ли сте за промену власти или сте да ова иста власт остане – шта је боље за Србију? 42, 8 одсто је рекло да остане ова власт, 41,7 је рекло да се промени ова власт, што значи, пошто је грешка у истраживању плус минус 1,3 одсто, да смо апсолутно у овом тренутку, што се тиче телефонског истраживања, подељени на оне који хоће да остану ови људи на власти и оне који хоће промене.

Кад то исто урадите за Београд и за неке друге градове, видећете да је наравно много већи број оних који су за промене и то је разлог за наш оптимизам, за сигурну победу у Београду, али и за оптимизам да изађемо и на парламентрарне изборе, председничке изборе, изборе у Бору, многим малим срединама са уверењем да на сваким изборима можемо да победимо.

Што се тиче рејтинга странака и коалиција, ово је просек такође последња три истраживања. Листа Вучића на општу популацију 34,3 одсто, Ивице Дачића 2,2, Уједињена Србија, листа коју ће водити Мариника Тепић 18,3, групација Зелених коалиција Морамо 5,9, Заветници 2,7, ДСС и ПОКС 2,3 одсто. Водили смо заједно ДЈБ и Двери, али изгледа неће изаћи заједно 2,3, Српска радикална странка 1,4 , мањине узимају око 2,5, док сви остали 2,9 одсто. 25,2 процента грађана је рекло да неће гласати или су неодлучни.

То је проценат у односу на онај број бирача који заиста живе у Србији и који може да гласа, јер милион људи сасвим сигурно више нису у Србији и њих не можете ни добити у овим истраживањима. Када би овако данас гледали та излазност би била негде на нивоу 3.600.000 и 3.800.000 грађана Србије.

Ако на изборе у Србији изађе 3.800.000 људи, ми сасвим сигурно имамо други круг, у том другом кругу побеђује Здравко Понош. Ако изађе 3.800.000 људи имамо велику шансу да победимо на парламентарним изборима. Ако у Београду изађе 900.000 људи сасвим сигурно мења се власт у Београду, Ваш глас, овога пута, заиста вреди.

А ми ћемо се потрудити, захваљујући великом броју људи који се пријављују за контролоре и свима им се овом приликом захваљујем, да ваш глас сачувамо и да нико други не убаци ваш глас.Да ли ће бити притисака од предузећа? Да. Да ли су медији најстрашнији? Да. Да ли доводе људе из Републике Српске и уписују их, пре свега у београдским општинама? Да. Да ли доводе људе из Србије и уписују их? Да.

Сви они треба да знају да чине кривично дело и да ће сутра и онај који је пријавио и они који су лажно пријављени за то одговарати. Све то им није довољно. Оног дана, 3. априла, ако сачувамо та изборна места, ако људи који су чувари воље народа заиста ту вољу сачувају, 4. априла ћемо се пробудити у праведној, стабилној и слободној Србији.