Прочитај ми чланак

Предизборна кампања у скупштини Војводине

0

AP VOJVODINa

Скупштина АП Војводине је јуче усвојила нови статут са 99 од 120 гласова.

Нови Сад – Посланици скупштине Војводине изгласали су предлог Статута покрајине у којем је по налогу Уставног суда, измењено две трећине текста. За практично нови текст гласало је 99, од укупно 120 покрајинских парламентараца. Против су била четири посланика ДСС и два радикала, док је 11 посланика ЛСВ било уздржано.

Међутим, усвајањем Статута за који су гласали посланици владајуће коалиције, без ЛСВ-а, и посланици опозиције без ДСС-а и СРС-а, чини се да је затворено поглавље мира у покрајинском парламенту. Са једне стране, усвајањем текста Статута спречено је урушавање дела правног система Србије, док је са друге стране, означен почетак нове рунде битне за ванредни излазак на биралишта у покрајини.

„После усвајања новог Статута, наставићемо још интензивније да тражимо формирање нове владајуће већине и превремене покрајинске изборе”, најавио је шеф посланичке групе СНС-а Предраг Матејин, истакавши да компромис који су постигли око Статута ни на који начин не ублажава њихове захтеве за расписивањем избора.

За СНС је свако решење боље од садашњег – владе на челу са Бојаном Пајтићем коју скоро свакодневно због разних финансијских малверзација оптужује и новосадски одбор те странке. Напредњаци су, поручио је Матејин, свесни чињенице да није нимало једноставан пут до ванредних покрајинских избора и зато пристају на сва друга решења попут прекомпоновања власти и оставке премијера, која би довела до провере политичке воље грађана.

Чанак је уочи гласања о Статуту рекао да у Војводини мора да се догоди или реконструкција владе, или нови избори, јер власт коју Демократска странка има у тој покрајини апсолутно не одговара подршци коју има у бирачком телу.

Коментаришући то, уочи гласања о Статуту, покрајински премијер Бојан Пајтић рекао је да „не верује да су његови коалициони партнери аморални људи да би рушили покрајинску владу”. Са друге стране, председник војвођанске скупштине и лидер СВМ-а Иштван Пастор био је много оштрији према коалиционом партнеру:

„Ја то доживљавам као очајнички покушај да се нађе у политичком фокусу. Ако нема других идеја сем понављања отрцане реченице која је потрошена у протеклим месецима, онда је то доста жалосно.”

339472_tabla1-fonet-lsv_f

Мађари крећу у проверу табли, да ли све садрже називе на мађарском; ДСС креће у проверу Мађара

Јованов је рекао да ће њихове “језичке патроле” бити формиране по угледу на “језичке патроле” које је најавио Национални савет Мађара, а који ће обилазити места по Војводини и утврђивати да ли се поштује вишејезичност у називу званичних институција.

“Проверићемо да ли и колико у Србији Мађари говоре српски језик, да нам се не би дешавало да у појединим местима грађани који говоре српски не могу да се споразумеју са локалним становништвом”, рекао је Јованов, додајући да зна да постоје читава насеља у којима се не говори српски језик. Он је нагласио да да би у Србији сваки грађанин морао да зна српски језик.

Шеф посланичког клуба Савеза Војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да не зна у ком пропису пише да припадници националних мањина морају да говоре српским језиком, али и да то не значи да у сопственом интересу не треба да савладају језик земље у којој живе

Више о овоме као и о изјави премијера Мађарске да тражи аутономију за Мађаре погледајте ОВДЕ.

Autonomaš-košta

Двери: Спремне за изборе и укидање аутономије

Српска аутономија унутар државе Србије нема смисла. Војводина никада није административно постојала док Комунистичка партија Југославије није измислила аутономну покрајину, и то једино унутар Србије и нити једне друге бивше југословенске републике, у којима је било много више разлога за аутономије (нпр. у Хрватској). Идентификација свих грађана који живе на северном делу Србије може бити једино идентификација са државом Србијом, док је наметнута идентификација са Војводином почетак двојног идентитета и клица сепаратизма. АП Војводина после слома својих оснивача, пада комунизма и смрти Југославије више нема никакав смисао постојања. 

Ово је само један од разлога зашто аутономија мора бити укинута, а више о овоме можете погледати ОВДЕ.

(СРБИН.ИНФОДвери Српске, Политика)