Прочитај ми чланак

Пречишћивачи у Скупштини од 340.000 евра, купљени од фирме која тргује оружјем!

0

Скупштина Србије набавила је 35 пречишћивача ваздуха за око 340.000 евра, а уговор о набавци је склопила са фирмом “Ивекс”, која је специјализована за трговину на велико фармацеутским производима. Међутим, ова компанија помиње се и као посредник у трговини оружјем, а занимљиво је да је свој први посао склопила је са Крушиком.

Српске власти не чине ништа да смање енормно загађење, али зато за Скупштину Србије и посланике набавља очито скупоцене пречишћиваче ваздуха. Тендер је расписан у јуну ове године, а већ у јулу склопљен је посао са фирмом “Ивекс”, која је била једини понуђач.

ФОТО: Н.С.

Како се наводи у Одлуци о додели уговора, вредност набавке са ПДВ-ом износи 40.211.656 динара или око 340.800 евра, односно 33,5 милиона динара без ПДВ. То значи да је један пречишћивач у просеку коштао око 9.700 евра.

Главна делатност “Ивекса” је иначе трговина на великом фармацеутским производима, али се упустила и у нови бизнис, који је последњих година нарочито актуелан.

Наиме, према писању недељника НИН, ова фирма је 2018. ушла у посао трговине оружјем, када је склопила свој први уговор са фабриком Крушик.

Ивекс и турска компанија ЦПК Дифенце потписали су уговор са Крушиком за испоруку осветљавајућих минобацачких мина калибра 81 милиметар, који је ступио на снагу 12. априла 2019. Укупна вредност уговора била је 653.008 америчких долара или 66.675.840 динара, а продајна цена по једној мини износила је 180,4 долара.

Уласком у бизнис са оружјем Ивексу је кренуло на боље. Како је објавио НИН, извоз те фирме у 2018. био је само 5.520 евра, а већ годину дана касније је повећан на чак 813.512 евра.

Ову фирму у Скупштини Србије кроз посланичка питања почетком 2020. помињао је и посланик СРС Милорад Мирчић који је навео да је Државна ревизорска институција вршила ревизију у Наменској индустрији у Трстенику. Како је навео, компанија „Ивекс“, са седиштем у Београду, остварила је добит на име трговине са светлећим гранатама у износу од приближно 400 хиљада евра.

Он је тада рекао и да „Ивекс“ није поднео повратни извештај о оствареној добити, како то закон налаже, према Наменској из Трстеника.

За државу, са друге стране, фирма “Ивекс”, чији је власник Владан Ковачев, није непознати партнер. Као компанија чија је основна делатност трговина на велико фармацеутским производима добијала је послове од медицинских установа из низа градова у Србији.

Медицинску опрему је набављала и за Министарство одбране, а судећи по подацима са портала јавних набавки, у последње две године добила је укупно 19 послова од државних болница, института, клиничких центара…