Прочитај ми чланак

ПРЕ ВУЧИЋА Исти орден добили председници Таџикистана, Туркменистана, Б. Карић…

0

Иако је Орден Александар Невски, који су својевремено добили Никола Пашић и краљ Александар Први Карађорђевић, некада био највише одличје, укинут је 1917. године од стране комуниста. Поново је успостављен 1942, али као орден за заслуге Црвене армије, па суспендован распадом СССР и опет установљен 2010. године од стране Дмитрија Медведева као ниже одликовање. Дакле, Вучић није добио исти орден (највиши) као Пашић и краљ Александар, како режимски медији упорно "спинују".

Највиши орден Руске федерације је орден Андреја Првозованог, који је ЧАК ЧЕТИРИ СТЕПЕНА ИЗНАД ОРДЕНА КОЈИ ДОБИЈА АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ, а то одликовање је  пре неколико година добио председник Републике Кине Си Ђипинг.

За само осам година, од 2010. године, „Вучићев орден“ како га режимски медији зову, односно Орден Александар Невски, добило је чак неколико стотина особа (Руса и странаца) за различите заслуге. Међу њима је и Богољуб Карић, који је избегао да потврди ону незваничну информацију која се појавила у медијима.

Такође, пре Вучића исти орден су добили председници Белорусије Александар Лукашенко, Казахстана Нурсултан Назарбајев, Таџикистана Емомали Рахмон и Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов.

Орденом Александра Невског се награђују грађани Русије који се налазе на државним функцијама, али и истакнути страни политичари, јавни радници и бизнисмени заслужни за развој сарадње са Русијом.

Прес-служба Кремља саопштила је јуче да је председник Русије Владимир Путин потписао указ о одликовању председника Србије Александра Вучића орденом Александра Невског за велики допринос у развоју сарадње двеју држава.