Прочитај ми чланак

ПРАВИ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ и нарко зону: Вучић потписом избрисао границе Србије!

0

Скопље -- У Скопљу ће данас бити одржан велики регионални економски форум у оквиру иницијативе Мини Шенген, где учествује и председник Србије Александар Вучић.

На форуму учествују и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучићу су најпре уручене захвалнице због помоћи у борби против коронавируса и донација вакцина Северној Македонији. Он се захвалио, а потом најавио велике планове које Северна Македонија, Албанија и Србија имају.

„Ово што радимо ми у Скопљу, Тирани у Београду су велике ствари. Ако успемо, биће то огроман успех, а ако не успемо – бар ће остати да је неко покушао. У наредних годину, две најкасније хоћемо да направимо да кроз наше три земље можемо да пролазимо без граница, да камиони који возе из Скопља до Београда или Тиране прођу без заустављања, без да их ико ишта пита, док ће други морати мало да се зауставе“, рекао је Вучић.

Нагласио је да три земље треба да покажу да „нису више малолетне“ и да не морају никоме да служе осим народу.

Такође је рекао је да је највише фирми дошло на економски форум из Србије – 217, што показује колики је интерес у Србији за сарадњу у региону.

„Важно је да покажемо да смо у стању да сами доносимо одлуке“

„Када смо кретали са овом иницијативом, свој тројици се учинило да је то нешто добро, нешто што мења ствари на Балкану. Решили смо да од погледа у прошлост главу окренемо ка будућности“, рекао је Вучић.

Додао је да се у последње две године развило искрено поверење.

„За нас је важно да у људима у нашим земљама покажемо да смо у стању да сами доносимо одлуке и побољшамо животе грађана, да будемо на европском путу али да не чекамо да нас неко води и наводи, већ да радимо у интересу наших грађана“, казао је председник.

Истакао је да ако три земље успеју да за годину и по дана омогуће да се кроз њих пролази без граница, то ће бити за историју.

„Нема заустављања, шта год да продајете или купујете. Ту има много тога да се уради, али то је спас за наше привреде“, додао је.

Истакао је да у делу Србије постоји проблем са недостатком радне снаге, а да Албанија и Северна Македонија могу да помогну код обезбеђивања квалификованог кадра.

„Отвара нам се безброј могућности. Наше три земље завршиће годину са укупно 76 милијарди евра укупног БДП-а. То је мање од Словачке. А можемо да их престигнемо за пет, шест година и потпуно променимо однос снага. Можемо да будемо развојна машинерија и машинерија раста овог дела Европе“, рекао је Вучић.

Додаје да се овиме показује да прошлост може да се остави иза себе и да се гледа будућност, те да од овога сви могу да имају само користи, а нико штету.

„Наравно, увек ће бити противника и оних који не размишљају дугорочно и о економији, већ само о неким следећим блиским изборима. Знам да нису ни у свету многи одушевљени јер волан није у ниховим рукама, већ у рукама наше три земље. Ми се питамо, наши грађани се питају. Зашто бисмо чекали милостињу када смо у стању да направимо велике профите?“, истакао је председник додавши да три земље могу у свим областима да сарађују.

„Говорио је Зоран Заев о зеленој агенди. Сви би желели да ми будемо енергетски небезбедни, како бисмо морали да увозимо и струју и енергенте у наредних 50 и 100 година. Наш је посао да наши стручњаци седну и да видимо како себе можемо да обезбедимо. Рама је предложио да говоримо о томе како и на који начин бисмо могли да управљамо карго саобраћајем, тереним саобраћајем, јер ако направите нешто само за једну земљу, а немате луку као што је рецимо Драч, онда је бесмислено“, рекао је Вучић.

Додао је да ће све три земље дати све од себе, како би се превазишле слабости администрација.

„Ако то будемо у стању, 1. јануара 2023. године – ми немамо границе између наших земаља. Имамо их, али нема граница за наше грађане. Идете од Београда до Тиране и нико вас нигде не зауставља, и обрнуто, а тиме повећавамо сигурност наших грађана“, истакао је Вучић.

Председник је још једну ствар истакао као посебно важну.

„Ми смо о томе већ разговарали и са представницима наше Привредне коморе, а мислим и са представницима македонске и албанске привредне коморе, кренућемо у конкретне иницијативе за пружање погодности за грађане наше три земље. Ту спадају попуст на возне карте, друмарине, а ако нам то из неког разлога не буду дали из Европе, наћи ћемо неки други начин. Причаћемо о попустима у ресторанима, хотелима и свуда ћемо наћи могућност да ако сте из једне од ове три земље, имате попуст од три, пет, 10 или више одсто и онда ће људи моћи да осете зашто је то добро“, објаснио је Вучић.

Заев: Почиње нова ера

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да данас почиње нова ера сарадње у региону.

„Ово је позив да учествујете и будете активни чиниоци, и да понесете поруку да Балкан креће да ствара највећи ниво сарадње. Желим да вас уверим, да наша политичка воља, председника Вучића, Едија Раме јесте таква да урадимо све, како бисмо имали ефективну сарадњу“, рекао је Заев.

„Нама је циљ да повежемо наше привреде за бољи живот сваког појединца и грађанина. Народи што пре треба да осете привредне добити, а ускоро очекујемо да осетимо побољшање живота грађана“, истиче Заев.

Како додаје, оно што данас градимо јесте резултат европских вредности, јер се ту налазе све четири слободе ЕУ.

„Посвећени смо више него икада да спроведемо 4 слободе. Кретање добара, инфраструктуре, 24 сата рада свих служби, као и проширење свих коридора“, објашњава Заев.

Рама: Треба да нам се придружи ко жели

Еди рама истиче да је ова иницијатива потребна, не само три земље, већ и свим земљама око њих.

„Сматрам да ћемо имати позитиван дан за све нас, за све земље у региону. Мозаик учешћа покрива широк дијапазон који иде ван наших земаља. Сматрам да је довољно да погледамо тај мозаик шареноликости како бисмо схватили важност ове иницијативе“, додао је Рама.

Истиче да не треба да се гледа у прошлост, живи у прошлости, јер три земље треба да схвате колико су ситне, уколико се не уједине.

„Неки људи су кажњени да живе у прошлости, а ми желимо да се пројектујемо у будућности путем заједничке иницијативе. Овај регион са собом уноси пример као што је пример ЕУ. Имамо један циљ – да заживе четири врсте слобода“, рекао је Рама.

„Ово није иницијатива Албаније, Србије и Северне Македоније, треба да нам се придружи ко год жели, ово је добро за све, не само за нас. Немамо тај луксуз да губимо време, изгубили смо векове“, нагласио је.

На форуму, који ће окупити око 350 компанија са Западног Балкана, биће саопштено ново име ове регионалне иницијативе и потписана три споразума за унапређење сарадње у региону.

То су Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ.

Економски форум за регионалну сарадњу организују привредне коморе Србије, Северне Македоније и Албаније.

Након дискусије са представницима привреде, Вучић, Заев и Рама ће потписати три поменута документа и објавити нови званични назив и лого регионалне иницијативе и обратити се медијима.

Уследиће пословни састанци привредника у формати Б2Б (бизнис ту бизнис).

Скопски форум о регионалној сарадњи на ЗБ окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.

Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.