• Почетна
  • ВИДЕО
  • МАРТОВСКИ ПОГРОМ СРБА: Млади излазе на улице – да се не забораве НАТО-ОВК злочини на Космету (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

МАРТОВСКИ ПОГРОМ СРБА: Млади излазе на улице – да се не забораве НАТО-ОВК злочини на Космету (ВИДЕО)

0

pogrom nad srbima albanski zlocini

Навршава се 12 година од када је са Косова и Метохије протерано 4.012 Срба, а већина њих се до данас није вратила у своје домове.

У таласу насиља на Косову и Метохији тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Aлбанаца страдало у обрачуну са припадницима међународних снага безбедности.

Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Aлбанцима штитећи Србе и њихову имовину. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Тај храм, један од најрепрезентативнијих споменика средњовековне Србије, епископско средиште српске цркве у средњем веку, монументални облик добио је у време Краља Милутина (1282-1321), мада је и раније био архијерејско средиште призренског епископа српске цркве.

Црква је унеколико обновљена, прва литургија у њој служена је шест година касније, али трагови девастације и пожара нису отклоњени. То здање је 2006. стављено на листу споменика под заштитом УНЕСКО-а. Најпре је био под заштитом Кфора, а сада га чувају припадници Косовске полицијске службе.

Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100. Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа осудили на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

Повод или изговор за погром била је кампања албанских медија у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Aлбанаца из села Чабар код Зубин Потока од којих се један утопио у реци, што није било тачно.

Истрага УНМИК полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне, а портпарол међународне полиције Нериџ Синг изјавио је тада да су „преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села“.

Мартовске догађаје на КиМ осудили су Савет безбедности УН, као и Европска унија, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29. априла 2004. донела резолуцију.

ПОЗИВ НА ШЕТЊУ СЕЋАЊА: Да се не забораве НАТО-ОВК злочини на Космету

У четвртак 17. марта у 17 часова одржаће се шетња у знак сећања на жртве мартовског погрома на Космету 2004. године. Родољубива омладина позива све да дођу на скуп и шетњу и тако покажу да жртве нису заборављене. Сваки 17. март је подсетник на НАТО и ОВК злочине на Космету, на злочине које никада не смемо да заборавимо, нити да опростимо.

Родољубива омладина је првенствено скуп појединаца, који се окупљају поводом одређених тема од националног значаја. Они нису нити организација нити покрет.

Они позивају све Србе да стану под једну заставу у борби против уласта Србије у НАТО и ЕУ, као и у борби за наш Космет и наше светиње.

Извор: СРБИН.ИНФО