Прочитај ми чланак

Повратак на место злочина: Весли Кларк поново међу Албанцима на Косову и Метохији

0

Посета бившег америчког генерала Косову и Метохији прошла би потпуно незапажено, да информацију о његовом присуству у Приштини није објавио један Куртијев министар

У тренутку када од амбасадора Сједињених Америчких Држава у Приштини и Београду стижу критике на рачун премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, у Приштини борави некадашњи амерички генерал Весли Кларк.

Његова нова посета Косову и Метохији прошла би потпуно незапажено, јер нигде у приштинским медијима није објављено да се налази у Приштини, да фотографију сусрета није објавио један Куртијев министар. 

Да је овај велики заштитник Албанаца на Косову и Метохији опет „на месту злочина“, сазнало се након објаве министра одбране тзв. Косова Арменда Мехаја. Он је на свом Фејсбук профилу објавио фотографију са Кларком на којој се види како се срдачно поздрављају.

„У јеку сталних консултација и саветовања, данас смо разговарали са највећим пријатељем и савезником Републике Косово, генералом Веслијем Кларком. Разговарали смо о тренутној ситуацији и смањењу тензија“, навео је Мехај.

Како тврди Куртијев министар, „путоваће раме уз раме са својим партнерима, посебно са САД као незаменљивим савезником“.

„Узајамно признање Републике Косово и Србије је оно што би допринело миру. Наш пут остаје пут ка НАТО-у и ЕУ“, каже Мехај.

Није познато да ли се Кларк састао само са Мехајем или још неким. Након ове изјаве да је Кларк стални саветник Приштине поставља се питање да ли је знао за план упада такозване косовске специјалне полиције у општине на северу српске покрајине.

Подсетимо, наоружане специјалне полицијске снаге заузеле су зграде општина на северу Косова и Метохије, а око њих су снаге Кфора формирале барикаде у виду бодљикаве жице и наоружаних војника. Дошло је и до сукоба у којима су повређени и припадници Кфора и Срби који су мирно протестовали.

Упркос протестима Срба који и даље трају, Курти одбија да повуче специјалне снаге, а Вашингтон је као врсту санкције према Приштини повукао њено учешће у војној вежби НАТО-а која је већ започета на Косову и Метохији.

Некадашњег америчког генерала Веслија Кларка Срби памте по томе што је био командант НАТО-а за време бомбардовања Савезне републике Југославије 1999. године.

Иако је у пензији, Кларк повремено посети Косово и Метохију, где се састаје са албанским званичницима. Јасно је да та веза постоји још од НАТО агресије. Кларк је приликом једне посете Приштини изјавио да је „НАТО интервенција била прекретница за Косово, историју земље и народа“.

Колико је био близак терористима такозване Ослободилачке војске Косова јасно је и по томе што га је Хашим Тачи предложио за сведока у суђењу које се против њега води у Хагу, а под оптужбом за убиства, терор и нехумано понашање над стотинама особа чији је идентитет познат и међу којима су косовски Срби, Роми и Албанци нелојални ОВК.