Прочитај ми чланак

Повереник СНС доставио списак деце за исписивање из вртића

0

У Пећинцима протест испред вртића. Буне се родитељи за чију децу у вртићу нема места. Кажу да су деца остала без места јер су чланови њихових породица симпатизери или чланови ДС који су учествовали у протестима пољопривредника. За овакву ситуацију родитељи криве повереника Српске напредне странке за Пећинце Милорада Пантића Лукија. Управо он је директорки доставио списак деце која би требало да буду исписана из вртића, тврде сведоци који су желели да остану анонимни.

Испред предшколске установе у пећинцима надомак Београда јутрос су протестовале две мајке. Траже одговор на питање ко је и зашто њихову децу ставио на листу чекања, и на тај начин их практично избацио из вртића у које иду већ годинама. Кажу – 25. августа им је јављено да за њихову децу у вртићима више нема места, пише Н1.

„После тога смо чули да су сва деца цији су родитељи били учесници пољопривредних протеста сто је мој муз био, као и сва деца цији су родитељи цланови ДС остали на листи цекања“, каже једна од мајки, Јелена Михаиловић.

Слично искуство износи и Јелена Мажић, мајка двоје мале деце.

„Казу ми – ваша ћерка је на листи чекања. Након тога рекли су ми и за сина. Упитала сам – каква листа чекања? Рекла сам немогуће, ви сте погрешили. Рекли су ми – не, не.. Комисија је тако одлучила. Питала сам која комисија, ко цини ту комисију?“ говори Мажић.

Извор који жели да остане анониман сведочи да је Анити Волчевски, директори предшколске установе у Пећинцима, списак са „подобном и неподобном“ децом доставио повереник Српске напредне странке за општину Пећинци Милорад Пантић Луки.

„СНС повереник. Човек који влада овом општином, човек који се укњижава људима на земљу и не може му нико ниста. То су потврдили неки васпитачи, и неки Ијуди из општине“, каже Јелена Михајловић.

„Они су моју децу обележили. То не може! На све сам бројеве звала, нико се није јавио. Чак сам дошла и до броја телефона директорке, пустила поруку. Звала сам. Нико се јавио није“, каже Јелена Мажић.

Зато су данас кренули у потрагу за директорком. Међутим, врата пред њима остала су закључана.

Савет су, зато, даље потражиле у канцеларији педагога. Скинувши одговорност са себе, проследили су их даље у правну службу.

„Ово је срамота. Ово је највећа срамота која је учињена детету и родитељима. Да ми немамо право да одведемо децу у вртић да би могли да обавимо послове“, рекла је Михаиловић.

„Да се преко деце свете… То је дно дна“, додаје Мажић.

Општина Пећинци годинама се бори са проблемом негативног природног прираштаја. Ипак, предшколских капацитата има довољно, а у суседном насељу направљен је и нови вртић чијом изградњом су листе чекања за упис деце укинуте. Мајке то знају и кажу да неће одустати. Своју децу сутра ће одвести у вртић и то ће чинити све док им неко на папиру не образложи шта је то пресудило да њиховој деци, преко ноћи, буде онемогућено да наставе одрастање у свом колективу. До тада имају само још једно питање.

„Постоји ли нека државна институција која ће нам помоћи?“ пита се Јелена Михаиловић.