Прочитај ми чланак

Повампирио се УДБА Чеда, брани Брнабићку: СПЦ је погон мржње, крива за ратове

0

Чедомир Јовановић, лидер Либерално демократске партије (ЛДП), најоштрије је осудио ставове и беседу епископа банатског Никанора који је проклео премијерку Ану Брнабић, али и све учеснике и организаторе предстојећег ЕуроПрајда.

Јовановић је изјавио да је Српска православна црква „од демократских промена па на овамо“ остала, како каже, упориште десничарских идеја и сигурна кућа за потпиривање мржње на расној, националној, верској или сексуалној оријентацији.

Јовановић је изјавио и да је СПЦ била „погонско гориво када су вођени ратови деведесетих година“.

Чедомир Јовановић је такође најоштрије осудио нападе на премијерку Брнабић, али и на учеснике предстојећег ЕуроПрајда.

„Док чекамо Божји суд, држава и друштво не смеју остати неми на говор мржње и страшне поруке које је упутио владика СПЦ Никанор. Већ тридесет година слушамо из самих врхова цркве говор мржње према свакој врсти различитости: националној, религијској, родној, сексуалној. Подсећам да је СПЦ била један од кључних генератора мржње и ширења непријатељства међу југословенским народима у освит рата крајем 1980-их година. Подсећам да је управо СПЦ била главно погонско гориво – пропагандно и идеолошко – док су ратови вођени. Већини владика речи тадашњег патријарха Павла: „Ако велика Србија треба да настане по цену и једне дечије сузе, да Бог да никада не настала“, нису ништа значиле“, рекао је Јовановић и додао:

„У постратно време, након промене власти 2000. године, СПЦ је била главно упориште оних десничарских и конзервативних снага које су пружале отпор реформама, модернизацији и европеизацији Србије које је спроводила влада Зорана Ђинђића. У то време се већ открива читав низ афера криминално-финансијских, али и педофилских у којима су учествовали највиши епископи СПЦ – било као виновници, било као они који су виновнике скривали и нападали жртве. И држава и друштво су сваки пут били сувише благи према непочинствима унутар цркве, не чинећи тиме услугу ни самој цркви. Из сваке афере СПЦ је излазила све више морално деградирана и са све мање етичког потенцијала да у свом оку погледа балван, да би у туђем видела трн“.

Овакав говор епископа назвао је дивљачким и антицивилизацијским.

„Дивљачким и антицивилизацијским нападом на актуелну премијерку Србије, њену породицу, али и једну важну манифестацију какав је ЕуроПрајд, криминални владика СПЦ је увредио све пристојне грађане, а позивом на убиство и оружани устанак, упутио је изазов институцијама система. Не тражим од патријарха Порфирија да реагује – јер је то морални и лични чин. Ако има части, сам ће се огласити. Али од институција система захтевам да хитно процесуирају криминалног и фашистоидног владику, познатог по томе што је не мали број пута скривао, подржао и угошћавао своје колеге и браћу архијереје СПЦ који су били оптужени за педофилију. Лицемерје је за Божји суд, ко у њега верује. Али позив на оружани устанак по дужност обавезују тужиоца и институција система да реагују. Ако то не учине, овакви позиви доћи ће и са других страна. У том случају, криза се неће решавати у институцијама. Спречимо говор мржње и не охрабрујмо насилнике“, рекао је Јовановић за Нова.рс.

Подсетимо, Никанор је Ану Брнабић назвао „ћерком и унуком српских кољача“, а позвао је и свештенство и народ да се побуне против геј параде тврдећи да би он лично подигао и оружје.

Говор мржње владике СПЦ у којем је прекршио и закон – јер је јавно дискриминисао појединце и групу, а потом и позвао на насиље и линч, доживео је многобројне осуде на друштвеним мрежама.

Организатори Прајда позвали су патријарха да се огради, а реаговао је и председник Србије Александар Вучић.