Прочитај ми чланак

„Повампирио“ се Кон: Вакцину против короне ћемо примати сваке године

0

Епидемиолог Предраг Кон оценио данас да током првомајских и ускршњих празника није забележено повећање броја нових случајева инфекције коронавирусом.

Међутим, како додаје, треба бити опрезан, а за вакцинацију каже да је и даље неопходна.

Кон је за РТС изјавио да предстоји туристички период где ће људи путовати ван земље, а истовремено ће долазити из иностранства, па се претпоставља да ће бити већа могућност за пренос вируса.

„Добро су прошли ови празници, стабилна је епидемиолошка ситуација“, додао је Кон. Он је рекао и да улазимо у туристички период, као и да ће наши држављани путовати, али и да ће странци долазити у Србију и да ће сигурно доћи до циркулације вируса и да треба бити опрезан. Кон је напоменуо да се раније мислило да је у летњем периоду готово немогуће да се уздигне талас, али да је искуство показало и први пут и други пут да вирус има сезонски карактер, али да он није тако видљив.

Указао је да није тачно да немамо противепидемијске мере, већ су оне сведене на снажну препоруку. „Треба разликовати да ли је нешто потпуно укинуто или није. Обавезно је још ношење маски у здравственим установама. То прави проблеме са пацијентима у неким здравственим установима који упорно неће да ставе маску када улазе“, рекао је Кон.

Говорећи о приступу у Кини, рекао је да он екстреман и према његовом мишљењу потпуно непримењив у нашим условима, као и да они и даље имају затварање карантинског типа. Навео је да се поставља питање колико је то неопходно, јер је све јасније да омикрон сој корона вируса врло брзо мутира, као и да се већ у пет подваријанти појављује.

„Сви они могу да прескоче имунитет што је јако занимљиво, и имунитет од прележане болести и од вакцине. Од вакцине се не може добити она ефективност каква је била на почетку, па ако пратите ове подваријанте, вакцина је имала мању ефективност код сваке следеће“, додао је Кон.

Нагласио је да очекују да ће са новим вакцинама које се буду пред јесен појавиле да буде одговарајућа препорука за вакцинацију. Појаснио је да се четврта доза вакцине сада препоручује старијама од 60 година, али и имунокомпромитованима, онима који примају неку терапију или су дијабетичари, на хемодијализи, као и онколошки пацијенти.

„Највероватније ће се вакцина некако променити, за сада немамо јасне сигнале да је то баш на видику. Очекује се на јесен“, додао је Кон. Такодје је указао да се не може очекивати од СЗО да одјави пандемију, јер постоје делови света у којима је озбиљна епидемиолошка ситуација, док је у другим деловима мирнија. „Ми се сада налазимо у ситуацији када најснажније треба препоручивати вакцинацију, јер још увек имамо половину становништва невакцинисано, у градовима је много боље него у руралним срединама“, рекао је Кон.

Сматра да ће коронавирус још годинама да буде „мора човечанства“, али не у оном степену како је до сада било. „Ми ћемо имати проблема са коронавирусом“, закључио је Кон и додао да ћемо видети да ли ће се вакцина годишње примати као сезонска.